Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Štokolofest postaja tradicionalna prireditev

Štokolo je tradicionalna jed naših mam in babic, ki jo želimo z našim tekmovanjem obuditi. Bila je tudi jed revnih, saj sta osnova štokola krompir in razna zelenjava, ki so jo imeli v glavnem vsi doma. Ocvirki so se dodali, če so bili na razpolago, lahko pa tudi ne. Priznati moramo, da se od te tradicije nekoliko oddaljujemo, saj je najboljši štokolo tisti, ki ima veliko ocvirkov in še malo pancete zraven.

 

V soboto 17. novembra, je Turistično društvo Korada Deskle - Anhovo na taborniškem prostoru v Gorenjih Desklah pripravilo že 3. Štokolofest. Štokolofest je tekmovanje parov v pripravi štokola. Običajne sestavine jedi so krompir, ohrovt (brzote) ali stročji fižol (uojine) in ocvirki, zdaj pa se pogosto uporabljajo tudi buče. Letos pa smo prvič lahko poskusili štokalo z uojinami oziroma fižoletami oziroma stročjim fižolom.

 

Tekmovanje se je začelo ob 12. uri. Sodelovale so štiri ekipe: ekipa tabornikov rodu Odporne želve Anhovo (Zoran in Aleksander), Risarki (Alenka in Mirjam), Modre (Lojzka in Zdenka) in ekipa TD Korada (Mateja in Valter). Najprej so ekipe začele pripravo krompirja, zelenjave ... Kljub temu da so ekipe pripravljale jed druga poleg druge, skrivnosti niso bile razkrite. Tekmovalci so si pomagali med seboj, tako z izposojo opreme kot tudi posameznih sestavin. Pozitivno in toplo vzdušje, kljub hladu, je pomagalo, da so ekipe do 14. ure pripravile jedi za ocenjevanje. Ocenjevalna komisija v sestavi Tanja in Marta je začela ocenjevanje, ne da bi vedela, čigav štokolo ocenjuje. Tudi letos je vzporedno potekalo ocenjevanje ocvirkovc, druge tipične jedi naših krajev. Ko je komisija zaključila ocenjevanje, sta Jožica in Mihaela, zmagovalki prvih dveh Štokolofestov, razglasili rezultate. Zmagali sta risarki, Alenka in Mirjam, z brzotnim štokolom z veliko ocvirki. Med ocvirkovcami pa sta najboljšo oceno prejeli Marija in Mihaela. Vsi udeleženci smo prejeli lepe predpasnike v barvi sivke, z motivom Štokolofesta, ki ga je že za prvo tekmovanje naslikala Alenka.

 

 Veseli smo bili kar lepega števila obiskovalcev, s katerimi smo skupaj okušali vse pripravljene jedi. Veseli nas, da je prireditev poznana tudi izven naše občine, tako obiskovalcem, kot tekmovalcem. Čestitamo vsem sodelujočim za trud in pogum za pripravo jedi. Hvala tudi obiskovalcem, ki ste spodbujali tekmovalce in jih nagradili s svojim navdušenjem nad hrano in s pohvalami. Prireditev je bila financirana iz sredstev Občine Kanal ob Soči ter s pomočjo pokroviteljev. Komaj čakamo, da se ponovno srečamo in užijemo nove kulinarične dobrote.


Besedilo: Lojzka Valter Reščič

 

 

Oglejte si tudi