Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Pohod po Spominskem parku Prižnica - kota 383

Turistično društvo Korada Deskle - Anhovo je v soboto, 15. decembra 2018, uspešno izvedlo pohod po Spominskem parku Prižnica - kota 383 v Plavah. Lansko leto ga ni bilo mogoče izvesti zaradi obilice padavin in poplav.

Zbrali smo se pri koči na Ladišču, kjer je vodja pohoda, Valter Reščič, podal nekaj napotkov za pohod. Tokrat so se nam, poleg predstavnikov Društva soška fronta 1915–1917, tabornikov rodu Odporne želve, predstavnikov območnega združenje Zveze veteranov vojne za Slovenijo Kanal in Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Deskle, pridružili tudi predstavniki društva Pro Chiesa di Plave iz Italije, ki so v največji meri zaslužni za obnovo cerkvice sv. Alojzija v Plavah.

Z Ladišča smo se napotili na levi breg Soče, previdno prečkali državno cesto in se napotili do drugega ovinka ceste iz Plav proti Paljevemu. Tam smo zavili na pešpot, ki nas je pripeljala do prve točke ogleda – italijanskega korita. Pot smo nadaljevali proti ostalinam velike italijanske barake v bližini kaverne brigade Avellino. Povzpeli smo se do obvezovališča ranjencev in si proti vrhu ogledali sklop manjših kavern in utrjenih položajev. Na vrhu Prižnice smo imeli kratek počitek. Valter je prebral nekaj odlomkov iz knjige Potovanje na fronto, odlomke, ki so se nanašali predvsem na koto 383. Nato smo se ustavili pri cerkvici sv. Kvirina, popili malo čaja in se spustili do cerkvice sv. Alojzija v Plavah.

Pri cerkvici sv. Alojzija v Plavah je ob 13. uri imel vojaški kaplan Slovenske vojske spominsko mašo za padle v vojnah. Veseli nas, da so se nam pri maši pridružili tudi drugi krajani. Mladi duhovnik nas je navdušil z lepo in presunljivo pridigo, v katero je vključil spomine na svojega pradedka, ki se je tudi bojeval na soški fronti. S pridigo pa nam je tudi sporočil, da moramo vsa bremena in slabe stvari pustiti za sabo in da je praznično obdobje najprimernejši čas za to. Po zaključku maše smo se vsi skupaj napotil na Ladišče, kjer smo se okrepčali in družili, g. župnik pa nam je obljubil, da naslednje leto spet pride.


Zelo nas veseli odziv društev in krajanov, pa tudi udeležba predstavnikov italijanskega društva. Verjamemo, da bomo lahko to sodelovanje nadaljevali tudi na drugih dogodkih TD Korada.

Zapisala: Lojzka in Valter Reščič

Oglejte si tudi