Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Spomin na sedemdeseto obletnico požiga vasi Srednje

V petek, 7. marca, je v prenovljenem domu Mihaela Gabrijelčiča potekalo srečanje krajanov in obeležitev 70. obletnice požiga Srednjega. Proslavo je z uvodnim pozdravom pričel predsednik KS Kambreško Anton Klemenčič.
Sledil je govor Ivice Gabrijelčič, žene Borisa Gabrijelčiča – sina pokojnega Mihaela Gabrijelčiča. V govoru je omenila, da je minilo 70 let od težkega obdobja žalostnih, a vendar pomembnih dogodkov na Kanalskem Kolovratu in še posebej za območje Srednjega z okolico. Povedala je tudi, kako so esesovci 22. februarja aretirali očeta Mihaela.

 

Pred odhodom je otrokom naročil naj bodo pridni in pošteni, saj "bo naslednji dan odšel k mami v nebesa". Odpeljali so ga v skedenj na sredini vasi in ga zverinsko mučili. Naslednje jutro je mežnar opazil, da njegovo golo telo leži v grmovju, črno od podplutb in ran. Pokopali so ga na domačem pokopališču. Otroci, ki so ostali brez obeh staršev, so se morali podati v svet. Ponosni na svojega očeta so hvaležni krajanom, da ohranjajo njegov spomin. V spomin na vse padle so predstavniki krajanov položili cvetje k spomeniku žrtvam.

 

Na prireditvi je nastopila citrarska skupina Strune mile iz Nove Gorice, ki pod mentorstvom Janke Frančeškin uspešno nastopa na proslavah in praznovanjih v domovih starejših občanov, vrtcih, zavodih za invalidno mladino in prireditvah humanitarnih organizacij.

 

Prisotne je nagovorila tudi predsednica društva Globočak Natalija Melink. Nastopili so tudi člani gledališke skupine z recitalom. Drugi del so odprli otroci, ki so svoje pesmi posvetili ženam, materam in dekletom. Nastopili so Bine, Lara, Maša in Nina.

 

Po končanem uradnem delu so nam članice skupine Strune mile zaigrale še sklop dalmatinskih pesmi.

Sledilo je prijetno druženje vseh prisotnih.

Oglejte si tudi