Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Mladinska državna podprvakinja v počasnem šahu do 10 let

Naša mlada šahistka Asja Čebron se je z 21. državnega prvenstva na Otočcu vrnila z kar dvema dosežkoma. Osvojila je srebrno odličje v počasnem šahu ter bronasto medaljo v pospešenem - hitropoteznem šahu v kategoriji do 10 let.
Na Otočcu se je od 22. februarja do 1. marca odvijalo počasno ter pospešeno mladinsko državno prvenstvo v šahu v kategorijah od 8 do 18 let. En teden je  tako na Dolenjskem gostovalo kar okoli 240 otrok in njihovih trenerjev oziroma staršev.

 

To tekmovanje predstavlja tudi vrhunec šahovskih tekmovanj v Sloveniji. Pri nas in po svetu je cenjen predvsem počasni šah. Igrali so 9 kol počasnega in pospešenega šaha po švicarskem in Bergerjevemu sistemu določevanja parov. V skupini deklet do 10 let se je pomerilo 16 najboljših šahistk iz različnih regij v državi.  Asja je dosegla kar 8 zmag in samo 1 poraz. Na takšnem tekmovanju ne šteje samo znanje, ampak je pomembna tudi dobra psihična pripravljenost igralk in igralcev. Asjina spremljevalka na mladinskem državnem prvenstvu je bila trenerka iz Bosne in Hercegovine Aleksandra Dimitrijević, ki z njo sodeluje že dva meseca in je ena boljših trenerk v Sloveniji. S tem dosežkom si je Asja zagotovila nastop na evropskem prvenstvu, ki bo potekalo oktobra v Gruziji. Vse stroške krije Šahovska zveza Slovenije .

 

V letu 2014 pa je Asja dosegla še dva dobra rezultata. V nedeljo, 12. januarja, je v Šempetru pri Gorici potekalo državno prvenstvo posameznikov v šahu v kategorijah do 15 in 12 let, ločene skupine deklet in fantov. Na državnem prvenstvu v kategoriji deklet do 12 let se je med 52 udeleženkami izvrstno odrezala tudi Asja, saj je osvojila odlično 5. mesto.

 

Tekmovanje je potekalo po švicarskem sistemu, tako da so vse igralke odigrale 9 partij. Asja je osvojila 6,5 točk iz 9 partij in je imela enako število točk kot tretjeuvrščena, vendar ji je zaradi posebnega točkovanja pripadlo 5. mesto. Na 19. tradicionalnem mednarodnem turnirju »Hit Open 2014«, ki se je od 31. januarja do 6. februarja odvijal v Novi Gorici, je med 30 udeleženci, fanti in dekleti do 16 let, osvojila drugo mesto.

Oglejte si tudi