Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Vojna zbirka Zorana Šuligoja na ogled v Kanalu

V soboto, 7.junija, se je na železniški postaji v Kanalu odvilo odprtje vojne zbirke zbiralca Zorana Šuligoja z naslovom "1914-1917".
Besedilo in foto: Tanja Rijavec, Občina Kanal ob Soči

 

Zoran, ki je bil do sedaj primoran predvsem predmete dediščine 1. svetovne vojne hraniti na svojem domu v Desklah, zbira že več kot 20 let. S svojo strastjo je okužil tudi sina Mateja, oba sta tudi aktivna člana društva Soška fronta Nova Gorica.

 

Z veliko samoinicativnosti in s pomočjo Občine Kanal ob Soči ter vključenosti v evropski projekt Zborzbirk - Kulturna dediščina v zbirkah med Alpami in Krasom, je lahko predmete (orožje, osebne vojaške predmete, vojne medicinske pripomočke, fotografije in razglednice) končno postavil na ogled javnosti.

 

Tekom projekta Zborzbirk, v katerem sodeluje osem zbirk z območja občine Kanal ob Soči, se je strokovno obdelalo in popisalo 34 zbirk, ki so jih ustvarili domačini na obeh straneh slovensko-italijanske meje. Odprtja se je udeležilo veliko število ljudi, z govori pa so program dopolnili predsednik Krajevne skupnosti Kanal Marko Bucik, vodja projekta Zborzbirk dr. Špela Ledinek Lozej, predsednik društva Soška fronta Nova Gorica Tadej Munih in zbiralec sam.

 

Zbirka, ki obeležuje tudi stoto obletnico začetka prve svetovne vojne, je tako postala še ena izmed turističnih postojank obiskovalcev krajev ob Soči.


Oglejte si tudi