Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Liški pustje navdušili otroke

Liški pustje so tudi letos ves februar gostovali v številnih krajih po Sloveniji, predvsem pa so se tokrat predstavili osnovnošolcem občine Miren-Kostanjevica.
Najprej so se 3. februarja že 23-ič predstavili na ptujskem pustovanju. Ime Kanala, Liga in kanalske občine pa so v edinstvenih tradicionalnih pustnih maskah promovirali še na pustovanjih v Markovcih, v Ilirski Bistrici, Kostanjevici na Krasu, v Orehovljah, Mirnu in Opatjem selu. Odzvali so se na vsa vabila lokalnih skupnosti, ki so liške puste kot pomemben del slovenske pustne tradicije hotele predstaviti na svojih pustnih povorkah in rajanjih.

Na povabilo krajevnih skupnosti so obiskali tudi tri osnovne šole v občini Miren-Kostanjevica: v Biljah, Mirnu in Kostanjevici. Branko Žnidarčič, predsednik društva Liški pustje, ki maske sam (in ob pomoči soproge Marte) izdeluje, je učencem predstavil potek izdelave mask. Nekaj članov oblečenih v kostume, pa je pokazalo, kako je masko liškega pusta potrebno nositi in kako se je, glede na lik, potrebno vesti.

Učence je izdelava tradicionalnih mask zelo pritegnila in so postavljali številna vpršanja, je povedal Žnidarčič. Obrazne maske so namreč skovane iz aluminija in bakra, za kostume pa so poleg tesktila, kož, usnja, potrebni še perje, slama, rogovi … Prav glede rogov so otroci postavljali najbolj zanimiva vprašanja, med drugim tudi, ali so živali zaradi tega morale umreti.

Oglejte si tudi