Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
10°C
SOB.
22°C
10°C
Oceni objavo

Šolarji so se vrnili v šolske klopi

1. septembra je v osnovnih šolah v Kanalu, v podružnični šoli v Kalu in v Desklah prvič prestopilo šolski prag 57 prvošolčkov.
S starim šolskim letom se je od osnovne šole poslovila doslej ena manjših generacij, v Kanalu je bilo lani v devetem razredu 23, v Desklah pa 13 učenk in učencev. V novem šolskemletu 2014/2015 pa je v osnovnih šolah v Kanalu, v podružnični šoli v Kalu in v Desklah prvič prestopilo šolski prag 57 prvošolčkov. 

 

Že ob koncu šolskega leta so se v popolnoma prenovljeni in dozidan vrtec v Kanalu preselili mački, ki so lani gostovali v prostorih OŠ, energetske izboljšave so poleti izvedli tudi v vrtcu v Desklah. OŠ Deskle obiskuje v letošnjem šolskem letu v 9 oddelkih 157 učencev, kar je 12 več kot v preteklem letu. Pričakujejo, da se bo v naslednjih letih vpis nekoliko povečal, saj obiskuje 7. in 8. razred manj otrok, kot jih bo predvidoma vpisanih v šolskih letih 2016/17 in 2017/18. Medtem ko v Desklah nekaj let ne pričakujejo zmanjševanja števila osnovnošolcev, statistični podatki za šolski okoliš OŠ Kanal ne napovedujejo »dobrega«.

 

Baby boom le trenuten? 

V vrtcu v Kanalu se število otrok kljub tako opevanemu »baby boomu« ni povečalo, v Kalu se je celo zmanjšalo. Novorojenčkov se jev letih 2007, 2008 in 2009 rodilo sicer nekaj več, a nato je število rojstev z enako hitrostjo spet vpadlo. Tako je v letih 2012 in 2013 ponovno pristalo na številki 25. Tudi če vsi otroci ostanejo v Kanalu, bodo po treh generacijah ponovno v šolo vpisali samo en oddelek prvošolcev. Žal dolgoletne izkušnje kažejo, da je osip med številom rojstev in številom prvošolcev med 1 in 3 %, tako bo po vsej verjetnosti še nekaj časa na OŠ minimalno število učencev. Letos jih šolo obiskuje v 14 oddelkih 255 otrok, prvošolčkov je v Kanalu 27, v podružnični šoli Kal pa jih je 5.

 

V Kanalu povečujejo obseg dela – povečana je kvadratura in s tem čistilne površine, v 4. razredu uvajajo neobvezne izbirne predmete in med prvimi slovenskimi šolami v 2. razredu prvi tuji jezik. Kljub temu morajo skladno z zakonodajo zmanjšati število zaposlenih za 1 % na letni ravni. Spomladi so finančnemu načrtu prilagodili tudi kadrovski načrt. Po manjših zamenjavah v kolektivu in po mnogih usklajevanjih in dogovarjanjih je kolektiv ostal polnoštevilen, s tem da se je kar trem delavkam zmanjšal delež delovnega časa na 75%. V Desklah bodo zaradi spremenjene zakonodaje učitelji bolj obremenjeni in bi po besedah ravnatelja Vojka Simčiča zaposlili še koga, če bi jim bilo dovoljeno.

 

Največje naložbe v vrtce

Največji pridobitvi na ravni obeh institucij sta posodobitvi vrtcev. V Desklah so poleti izboljšali izolacijo fasade, zamenjali okna, sanirali strehe, zamenjali razsvetljavo in prezračevanje vrtca. V atriju oddelka, kjer domujejo mlajši otroci, so uredili podlago. Zahvaljujejo se krajanom, društvom in različnim skupinam, ki so omogočili selitev opreme. Zahvala tudi podjetju Salonit Anhovo, ki jim je zagotovilo varno shrambo opreme. Tako ima sedaj 73 otrok, kolikor jih je trenutno v vrtcu, veliko boljše pogoje za bivanje.

V Kanalu je vrtec v lanskem šolskem letu dobil povsem novo podobo. Malčki in vzgojiteljice so se po enoletnem bivanju v prostorih šole preselili v dozidan in obnovljen novoopremljen vrtec z manjšo športno dvorano. Največja investicija v občini v lanskem letu je bila kljub začetnim zapletom z izborom izvajalca in nedoslednostih pri rokih pred poletjem dokončana. Občina je tik pred koncem šolskega leta pridobila vsa dovoljenja za obratovanje vrtca, prostovoljci pa so pomagali pri selitvi, za kar se jim na šoli iskreno zahvaljujejo.

 

Uspešni učenci

V Desklah in v Kanalu so ponosni tudi na uspehe svojih učencev. Deskljani uspešno delujejo na glasbenem področju, zanje najpomembnejši dogodek v preteklem letu je bilo praznovanje 50-letnice delovanja šole, ki so ga obeležili v oktobru, sodelujejo pa tudi na raznih krajevnih dogodkih. V Kanalu so lansko šolsko leto zaključili zelo uspešno, še posebej so se učno izkazali devetošolci. 148 učencev je doseglo slovensko bralno značko, 10 zlato, uspešni so bili na tekmovanjih iz znanja in na športnih tekmovanjih, zlasti v odbojki.

Kanalsko osnovno šolo bo naslednjih pet let vodila dosedanja ravnateljica Milka Zimic, ki je med tremi prijavljenimi kandidati na razpisu za ravnatelja, dosegla 100 % podporo v kolektivu. Ob začetku novega mandata je veliko podporo v lokalnem okolju ocenila z besedami:»Izredno lepo je, če veš, da ti okolje zaupa. S podporo nekomu izrazimo tudi lastno zavezo do skupnih ciljev. Zavedam se moči socialnega okolja in sinergije, ki jo to okolje lahko ustvarja. Hkrati se zavedam, kako malo je potrebno, da ta sinergija lahko splahni. Sama sem prepričana, da je izjemen vzvod uspeha vzor – delo, natančnost, točnost, pa tudi realnost pri planiranju, s kančkom drznosti. Malček me je strah, da ne bom uspela uresničiti vseh pričakovanj, ki čutim, da so do mene visoka. Tu pa nastopi moja vera v dvostransko relacijo zaupanja in računam na skupno delovanje.«

 

Oglejte si tudi