Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
13°C
SOB.
25°C
11°C
Oceni objavo

Skupnosti obnovljivih virov energije (OVE) v občini Kanal ob Soči kot priložnost za doseganje energetske učinkovitosti

V tem tednu se je sklenil niz osmih tematskih srečanj na temo ustanavljanja energetskih skupnosti za cenejšo električno energijo, ki so se zvrstila po vseh krajevnih skupnostih občine Kanal ob Soči. Predstavljeni so bili potencialni projekti OVE z vključevanjem Občine, občanov in lokalnih podjetij, ki imajo možnost postavitve skupnostnih sončnih elektrarn na svojih objektih in zemljiščih. Naslednji korak je izdelava akcijskega načrta za realizacijo projektov v dobrobit občanov. Prvi sklop nameščanja sončnih elektrarn na stavbe v lasti Občine je že v teku.

 

Občina Kanal ob Soči je lani jeseni sprejela odločitev, da na strehe stavb v svoji lasti namesti sončne elektrarne, ki ji bodo prinesle prihranke pri stroških elektrike in zmanjšanje vplivov CO2 v okolje. Vzporedno s postopki postavitve sončnih elektrarn na OŠ Kanal, Športno dvorano Kanal, OŠ Deskle, Športno dvorano Deskle in Kulturni dom Deskle, Občina v sodelovanju z Zavodom za zeleni razvoj Soške doline in agencijo GOLEA v »Študijo različnih možnosti energetske izrabe OVE« umešča tudi vzpostavitev energetskih skupnosti ali zadrug, v katere se bodo lahko vključila gospodinjstva, ter na ta način privarčevala pri stroških električne energije.

 

Strokovnjaki z Instituta Jožef Stefan – Center za energetsko učinkovitost iz Ljubljane, ki v okviru EU projekta LIFE IP CARE4CLIMATE ozaveščajo in izobražujejo različne deležnike na področju učinkovite rabe energije, so na tematskih srečanjih predstavili možnosti individualne in skupnostne samooskrbe prek gradnje sončnih elektrarn. V okviru »Študije različnih možnosti energetske izrabe OVE na območju občine Kanal ob Soči« so predstavniki novogoriške agencije GOLEA izpostavili skupnostne potencialne projekte OVE po posameznih krajevnih skupnostih. Iz podjetja Ecubes d.o.o. pa so pokazali možnosti, ki jih za zagotavljanje zanesljive in cenovno dostopne energije nudijo hranilniki energije na osnovi vodika. Tematska srečanja je odprla Tina Gerbec, županja občine Kanal ob Soči, pobudnica zelene preobrazbe občine in naročnica omenjene študije.

 

Oglejte si tudi