JUTRI
21°C
15°C
ČET.
22°C
11°C
Oceni objavo

Simbioza giba v Občini Kanal ob Soči

Na občini Kanal ob Soči se nam zdi potrebno in smiselno spodbujanje in sodelovanje v vseh dejavnostih, ki pripomorejo k boljši kvaliteti življenja naših občanov. Še posebej zaradi vplivov sodobne družbe, ki vse bolj temelji k individualnosti ter pomanjkanju medgeneracijskega sodelovanja, so takšne dejavnosti kamenček v mozaiku premikanja miselnosti, da je potrebno združiti moči, ker več ljudi več ve in več zmore.

Pomembno je zavedanje, da je prenos izkušenj mogoč le med različnimi generacijami. Mlajši od starejših prevzemajo izkušnje in modrost, ki jih imajo le starejši. Starejši pa se od mlajših učijo novodobnih tehnik in drugačnega razmišljanja. Predvsem je pomembna medsebojna pomoč in vrnitev prepričanja, da je za dobro delo in pomoč največje plačilo hvaležnost tistega, ki je pomoč prejel, da je prostovoljstvo odgovornost do sebe, drugih in družbe.

Vsakodnevne aktivnosti, tako umske kot fizične, zdrava prehrana, prijetno druženje povečuje zadovoljstvo z življenjem in pripomorejo k bolj zdravemu življenju in nenazadnje k bolj uspešnem staranju. Pomembno je, da si človek utrga trenutek zase, se odpravi na sprehod, izlet, pohod. Gibanje nas napolni z energijo in sprosti. Druženje z drugimi ljudmi vzpodbuja pozitiven pristop do življenja in lažje reševanje vsakodnevnih nalog. Veliko je ljudi, ki se ne zavedajo, nimajo dovolj znanja, kako lahko sami vplivajo na svoje zdravje. Nekateri preprosto nimajo prave volje. Zato so takšne akcije, kot je Simbioza, pomembne.

Povezali smo se z vsemi društvi, organizacijami in inštitucijami, ki delujejo na našem območju. Veliko organizacij je pristopilo, ko je začutilo, da lahko naredijo nekaj dobrega za širšo in ožjo javnost. Bodisi, da so ponudili lokacijo ali izvedli katero od dejavnosti. Potekalo je več kot 20 dogodkov. Izpostaviti je potrebno izjemno dobro sodelovanje z Društvi upokojencev Kanal in Društvom upokojencev Deskle Anhovo. V njihovem okviru so potekale vsakodnevne aktivnosti in sicer pikado, balinanje, namizni tenis, medgeneracijski pohodi in kostanjev piknik in  kolesarjenje po kolesarski stezi. Turistično društvo Korada Deskle Anhovo je pripravilo gibanje s plesom in pohod. Medicina Mlinar iz Deskel pa meritve gleženjskega indeksa. Osnovni šoli in vrtca iz Kanala in Deskel so se udeležili medgeneracijskega pohoda. OŠ Deskle je tudi sama organizirala pohod. V okviru Občine Kanal ob Soči smo odprli vrata za udeležbo na skupini za samopomoč. 

Občina Kanal ob Soči je za leto 2015 prejela priznanje za najboljšo občino glede na pripravo dogodkov v okviru Simbioze. Veseli in počaščeni smo, da smo prejeli priznanje. Priznanje gre vsem organizacijam in društvom ter posameznikom, ki se v tednu Simbioze še posebej potrudijo.

Dobro in za zdravje koristno bil bilo, da se različnih dejavnosti udeleži čim več ljudi. Še posebej zato, ker je v obdobju zadnjih let na razpolago veliko dejavnosti ter so vse dejavnosti za udeležence brezplačne. Morda ne bo vedno tako.

Tekst: Klara Golja


Oglejte si tudi