JUTRI
21°C
15°C
ČET.
22°C
11°C
Oceni objavo

Projekt Zdravje v občini

Kazalniki zdravja v občini

 

Zdrava občina za zdravo Slovenijo

 

Projekt Zdravje v občini predstavlja nov vir informacij o zdravju v slovenskem prostoru, ki ga je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju z nekaterimi drugimi organizacijami. V Sloveniji štejemo 212 med seboj zelo raznolikih občin, ki bodo s projektom prav vse zajete, tako da bodo tudi zajeti vsi prebivalci - več kot 2 milijona.

 

Za vsako občino so oblikovane tematske karte s prikazi zdravstvenih kazalnikov, kratka publikacija ter tabela s podatki za vse občine, upravne enote in statistične regije. Zdravstveni kazalniki so nabori podatkov razdeljeni v 5 tematskih sklopov:  

 

Prebivalci in skupnost, ki prikazujejo demografske in razvojne kazalnike občine (npr. stopnja razvitosti občine, staranje, stopnja delovne aktivnosti, …).

 

Dejavniki tveganja za zdravje, ki prikazujejo kazalnike o dejavnikih, ki vplivajo na zdravje (npr. kajenje, visokotvegano opijanje, prekomerna prehranjenost otrok, …). 

 

Preventiva, ki prikazuje kazalnike aktivnosti usmerjenih v ohranjanje zdravja in preprečevanje bolezni. (npr. odzivnost državljanov v preventivnih programih, mikrobiološka kakovost vode, …). 

 

Zdravstveno stanje je sklop kazalnikov, ki govori o oceni zdravja in prisotnosti določenih bolezni. (npr. bolniška odsotnost, prejemniki zdravil zaradi povišanega krvnega tlaka, možganska kap, pomoč na domu ...). 

 

Umrljivost, ki prikazuje umrljivost prebivalstva zaradi različnih vzrokov (npr. splošna umrljivost, umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja, umrljivost zaradi vseh vrst raka,  …).

 

 

Vsi izdelki so dostopni prek spletne aplikacije na naslovu obcine.nijz.si, kjer bodo vsako leto posodobljeni in dopolnjeni z novimi vsebinami in podatki, relevantnimi za vse občine.

 

Namen projekta je postati orodje za vse tiste deležnike in poklicane, ki se ukvarjajo s promocijo zdravja, preprečevanjem bolezni in krepitvijo zdravja v lokalnem okolju, kjer ljudje živijo in delajo, ter omogočiti boljšo dostopnost in dosegljivost zdravstvenih podatkov v Sloveniji. Zato bomo v prihodnje strokovnjaki z NIJZ OE Nova Gorica »pojasnili« posamezni profil Zdravja v občini vsakemu županu za »njegovo« občino z namenom čim širše informiranosti in v smeri izboljšanja zdravja v občini.

 

NIJZ Območna enota Nova Gorica

 


Oglejte si tudi