DANES
22°C
15°C
JUTRI
21°C
15°C
Oceni objavo

Projekt "Uživajmo v zdravju"

Eden izmed največjih globalnih javno-zdravstvenih izzivov 21. stoletja predstavlja debelost v otroški dobi. Otroci s prekomerno težo in debelostjo imajo večjo verjetnost, da ostanejo debeli v odrasli dobi. Poleg tveganja za prezgodnjo umrljivost in obolevnost pa so ti otroci tudi bolj podvrženi zbadanju, ustrahovanju in socialni izolaciji. Pomembni dejavniki za prekomerno telesno težo in debelost v otroškem obdobju in mladostništvu so tudi pomanjkanje telesne aktivnosti, preživljanje časa pred televizijo ter sama debelost staršev. Z vidika razvoja debelosti so še posebej ogroženi tisti iz nižjih socio-ekonomskih slojev. Tudi pri otrocih in mladostnikih je debelost izrazitejša pri tistih, ki prihajajo iz družin z nižjimi prihodki. Kritična obdobja otrok in mladostnikov za prekomerno pridobivanje na telesni teži so sledeča: prenatalno obdobje, zgodnje postnatalno obdobje, obdobje med četrtim in sedmim letom starosti in mladostniško obdobje. Ob rojstvu imajo otroci, ki so izpostavljeni maternalni debelosti, višje tveganje za debelost že v otroškem obdobju.

 

V začetku leta 2014 sta Zavod RS za šolstvo in Nacionalni inštitut za javno zdravje pristopila h kandidaturi na javni razpis norveškega finančnega mehanizma s projektom  »Uživajmo v zdravju« (kratki naslov). Tako je v Sloveniji v projekt vključenih 48 vzgojno-izobraževalnih zavodov, 12 zdravstvenih domov in 12 lokalnih okolji. Na Primorskem smo tako vključeni OŠ Milojka Štrukelj, OŠ Deskle, Dijaški dom Nova Gorica, Zdravstveni dom Nova Gorica ter občini Nova Gorica in Kanal ob Soči.

Cilj projekta je zmanjševanje ali preprečevanje bolezni, povezanih z življenjskim slogom (poudarek na prehranjevanju in redni telesni dejavnosti). Dodatni cilj, ki ga želimo doseči s projektom, je vzpostaviti dobre medsebojne povezave in sodelovanje med šolstvom, primarnim zdravstvom na vseh nivojih (nacionalnem, regijskem/lokalnem) in lokalno skupnostjo (LS).

Ciljne skupine v projektu so:

•          otroci in mladostniki ter njihovi starši, skrbniki, odrasli ter

•          okolja: VIZ in zdravstvene organizacije.

 

Več o projektu si lahko preberete na spletni povezavi: http://www.uzivajmovzdravju.si/index.php/o-projektu/

Projekt UVZ kot eno izmed največjih dodanih vrednosti za soočanje s problemom porasta debelosti izpostavlja pomen medsektorskega sodelovanja preko vzpostavitve lokalnih preventivnih timov.  Podobni timi v marsikateri organizaciji delujejo že sedaj (npr. skupina za šolsko prehrano v osnovnih šolah - OŠ, timi zdravih šol …), vendar med seboj največkrat niso medsebojno povezani (npr. tim v vrtcu, tim v šoli, tim v zdravstvu). Vsak izmed njih lahko naredi veliko za zdravje prebivalcev, vendar imajo večjo moč in lažje dosegajo cilje, če so povezani prek struktur, ki medsebojno sodelujejo pri reševanju konkretnega zdravstvenega tveganja/problema.

 

Ideja projekta UVZ je vzpostavitev treh timov v lokalnem okolju:

1. v vzgojno-izobraževalni ustanovi (šoli/vrtcu/dijaškem domu),

2. v zdravstvenih domovih in

3. v lokalni skupnosti.

 

Lokalna skupnost ima pri tem pomembno vlogo, saj je hkrati ustanoviteljica vrtcev, Osnovnih šol in zdravstvenih domov. Naloge preventivnih timov so načrtovanje in koordiniranje preventivnih programov, edukacija, povezovanje različnih dejavnikov v podporo zdravega življenjskega sloga prebivalcev.

 

Skupnostni pristop je primeren tudi pri podpori zdravega življenjskega sloga v lokalnem okolju. Dosežemo ga lahko s sodelovanjem različnih deležnikov: vrtcev, šol, ZD, centrov za socialno delo ter občin. Pri spodbujanju pogojev za zdrav življenjski slog posredno omogočajo podporo ljudem s prekomerno telesno težo in debelostjo, in sicer vzgojno-izobraževalne ustanove (šole) preko izobraževanja in izvajanja programov s področja zdrave prehrane in telesne dejavnosti, zdravstveni domovi preko obravnave posameznika in družine s prekomerno telesno težo in debelostjo, občine pa preko zagotavljanja pogojev za telesno dejavnost (npr. gradnja igrišč, odpiranje športnih dvoran, ko le te niso v rabi, gradnja infrastrukture za aktivni transport, …).

 

Učinkovito (nemedikamentozno) preprečevanje in spopadanje z otroško in mladostniško debelostjo je večplastno in zagotovo mora delovati na več ravneh. Te vključujejo posameznikovo spreminjanje vedenjskih navad, življenjskega sloga in podporo družine. Pri tem je ključnega pomena okolje, kjer otrok oz. mladostnik preživi večji del časa: vrtec, šola, in ostale javne površine, ki so namenjene za uporabo otrokom in mladostnikom (urejene zelene površine, varna igrišča, ustrezne kolesarske poti, vzdrževana infrastruktura za gibalne aktivnosti, fitnes na prostem, …). Zdravje in učni uspeh sta medsebojno tesno povezana. VIZ, kamor vključujemo povečini vrtce in šole, ne morejo doseči svojega primarnega cilja, to je izobraževanje otrok, če tako učenci kot strokovno osebje niso dobrega zdravja. Potrebno pa se je zavedati, da se učinki ukrepov za preprečevanje debelosti, ki posegajo v vedenjske navade v zgodnjem obdobju otroštva oz. mladostništva, običajno kažejo na dolg rok.

 

Zapisal

Boštjan Colja, koordinator šolskega tima OŠ Deskle

 

 

 

 

Oglejte si tudi