Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

O premieri nimam pojma

Kaj se potem gremo? Če nimamo pojma, kaj naj pišemo? Ah ne, Gledališka skupina MAK je v oktobru predstavila novo gledališko igro Pojma nimam.
Skupino je v novo sezono popeljal igralec Blaž Valič, ki se je odzval povabilu za sodelovanje z gledališko skupino Kulturnega društva Svoboda Deskle. Prav tako pa je postal tudi režiser Gledališkega društva Kontrada, ki bo v februarju uprizorilo Machiavellijevo Mandragolo.

Lahko rečemo, da Blaž Valič že pridno skrbi za »soško« gledališko ustvarjalnost. Predstava Pojma nimam je bila namreč po odzivu številčnega občinstva uspešna. »Mladi igralci iz Maka so perfektni, entuziasti, energični, odlični sogovorniki, vse kar si režiser lahko zaželi«, nam je povedal mentor, ki je z nastopom svojih igralcev zelo zadovoljen. »Na začetku smo se nekaj časa bolj gledali in poslušali, saj nisem nikogar poznal. Ideja o igri je prišla sama od sebe. Makovci so po mojem naročilu vsak teden nekaj napisali, zgodbe iz otroštva, sedanjosti in prihodnosti, več kot so pisali, več materiala sem imel za igro. Monologi v predstavi so ostali, ker smo se skozi vaje ukvarjali tudi z 'resno'  dramsko obliko. Na koncu sem kot režiser ugotovil, da bi bilo zelo neumno vreči stran nekaj kar so igralci dobro naredili«, razloži Valič o nastajanju scenarija. Poudari, da se je vse začelo pri improvizaciji in da so osnovni karakterji povezani s samimi igralci, saj so to na nek način njihove osebne zgodbe, vendar le niso igrali sami sebe.

Zgodba pripoveduje o znancih, ki se po naročilu dobijo in čakajo na neko nagrado. Spoznavajo se, obujajo spomine, zabavajo se, žalijo, nato pa se pojavi njihov skupni znanec Štefan. Zbrani so namreč pogojno krivi in odgovorni za Štefanovo življenje, ki ga je pripeljalo do odločitve po maščevanju, kar se izkaže kot skupinski uboj. Predstava govori o tem, da smo vsi odgovorni za druge, posledice pa so lahko katastrofalne.

Oglejte si tudi