Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
5°C
NED.
16°C
0°C
Oceni objavo

Srečanje "Pod Skalco"

V soboto, 1. junija 2013, je bila pri Kolarjih, na domačiji pokojnega Antona Tinte, spominska slovesnost ob 70 letnici poboja sedmih partizanov, zajetih “Pod skalco” v sanitetni postaji št. 9.

Tekst: Klelija Dolenc

31. maja 1943 so italijanski karabinjerji in padalci – prostovoljci (posebej izurjeni vojaki za težke terene) obkolili sanitetno postajo št. 9 “Pod skalco”. Z vso silovitostjo so napadli votlino, kjer je bila bolnišnica. Med iskanjem bolnišnice so naleteli na kurirja Franca Dugarja, kar je bilo zanj usodno. Medtem, ko so se drugi ranjenci reševali, je stopil Jožef Jug Silvester pred vhod votline z namenom, da se preda. Streli so ga v trenutku pokosili.

 

Srečno se je rešilo sedem ljudi. V votlini je ostalo pet težko ranjenih partizanov. Italijani so po streljanju v votlino metali tudi ročne bombe. Tako so tragično umrli brata Karlo in Riko Gravnar ter Srečko Padovan, vsi trije iz Števerjana, Franc Kristančič iz Kojskega ter Jože Lampe iz Zadloga pri Črnem Vrhu.


Po pozdravnih nagovorih župana Občine Kanal ob Soči Andreja Maffija in predsednika Društva vojnih invalidov Severne Primorske Franca Anderliča, je sledil slavnostni govor predsednika Območnega združenja Rdečega križa Nova Gorica Dušana Ambrožiča.


Kulturni program so oblikovali Moški pevski zbor Kazimir Nanut iz Kanala ter učenke Osnovne šole Kanal. Zaključno besedo skupaj z zahvalo vsem sodelujočim je imel predsednik Krajevne organizacije združenja borcev Ročinj Zoran Zimic. Kljub napovedi slabega vremena se je srečanja udeležilo preko sto udeležencev.

Oglejte si tudi