Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Kanal ob Soči
JUTRI
24°C
13°C
PET.
25°C
12°C
Oceni objavo

Ležalniki leteli po zraku kakor kartonske škatle

Društvo upokojencev Kanal že deseto leto organizira enodnevna kopanja v Izoli v ZDUS hotelu Delfin, ki ga odlikuje izjemno lepa lega ob morju z urejeno, delno betonirano plažo s popoldansko senco. Za sprostitev in rekreacijo so na voljo poleg morja tudi notranji in zunanji bazen z morsko vodo.

Tekst: Marija Marinič


Poletno aktivno druženje 

Pred leti je bila na rednem letnem občnem zboru ZDUS-a, predstavljena zanimiva in cenovno ugodna ponudba hotela Delfin. Pobudo in vso organizacijo enodnevnih kopalnih izletov je prevzela Nada Falatov, kar zelo uspešno in predano počne že deset let.

 

Odziv in navdušenje nad tako organiziranim obiskom morja je bil velik. Taka oblika kopanja je zlasti za malo starejše prijazna, saj je poskrbljeno za vse in je v sorazmerno nizko ceno vključen prevoz, kopanje, kosilo in seveda animacija. Počutijo se varne, saj je stalno prisoten tako v bazenih kot na morski plaži reševalec. Včasih si kopanje popestrijo z ogledom znamenitosti ali plesno zabavo. Upokojenci so zadovoljni, ker jim takšen dan poleg plavanja pomeni druženje in sprostitev. Dan si namreč popestrijo s klepetom, igro kart ali branjem. Nekateri pa gredo na potep po mestu in si potešijo željo po ogledih izložb in nakupovanju.

 

Število udeležencev je različno, včasih sta polna dva avtobusa, največkrat pa eden. Kopanje je organizirano praviloma enkrat mesečno v poletnih mesecih. Običajno je vstopna postaja Kanal, v kolikor pa je dovolj interesentov, je avtobusni prevoz organiziran tudi iz drugih manjših krajev. Izletov se udeležujejo posamezniki, pari, mešano, pa tudi drugi družinski člani (vnuki), v kolikor so na avtobusu prosta mesta. Letos se je kopanja udeležilo 146 ljudi, od tega sta dve tretjini stalnih udeležencev. Najstarejši med njimi je star 80 let. Vsak seveda potuje na lastno odgovornost, a je Nada ponosna, da v vseh teh letih še ni bilo nobenega nesrečnega pripetljaja.

 

Prav na dan letošnjega drugega kopanja konec julija, se je nad Istro razbesnelo neurje.


Sonja Kralj tako opisuje tramontano:

Ob popoldanskem odhodu na plažo, mi je prodajalka spominkov na moje začudenje, zakaj je že pospravila polovico izdelkov povedala, da je napovedana tramontana. Sama pri sebi sem si mislila, da ob tako lepem vremenu res ne bi bilo potrebno tako hiteti.

Ležali smo v senci in se hladili v morju, ki je ta dan imelo 27 stopinj. Daleč tam na italijanski strani se je malo pooblačilo. Mi pa smo še vedno veselo uživali v vodi. Kar naenkrat se je nebo nad Piranom stemnilo, po sredini morja pa se je vlekla siva črta. Z bliskovito hitrostjo je oblačnost naraščala in se bližala Izoli, zapihala je močna burja in odnašala vse s seboj. Ležalniki so leteli po zraku kakor kartonske škatle. Morje je pobesnelo pljuskalo  na obalo, voda je pobirala kamenje v morju in ga metala na plažo. Na ladjah in barkah, ki so bile privezane ob pomolih, so se oglasili zvončki. Kolikokrat sem opazovala te mirne zvončke, danes pa so imeli zastrašujoč glas. Spomnila sem se starega izreka, ki pravi "kadar prihaja huda ura, še zvonovi zvonijo".

Pograbili smo brisače in torbe ter bežali. Na plaži je bilo kot v mravljišču, vsak je hitel in si poiskal zavetje. Na terasi hotela Delfin smo še nekaj časa opazovali ta tako imenovani pojav tramontano. Potem se je morje potuhnilo, kakor da bi zlezlo vase, najprej je pobralo vodo z obale, potem je požrlo svoje valove, vsa jeza je šla v globino. Spet je pokazalo svojo mirno s soncem obsijano modro barvo. Tudi zvončki niso več zvonili.

Vabila za kopanje so najmanj 14 dni pred izletom izobešena na oglasnih tablah, pa tudi na portalu Društva upokojencev Kanal na spletni strani posrcumlad.si. Vabimo vse, da se nam drugo leto pridružite.

Športne igre

Tekst: Franc Komac


Dne 15. junija so v Vipavi potekale 10. športne igre upokojencev severnoprimorske regije, katerih smo se udeležili tudi člani društva upokojencev Kanal.

 

Tekmovanje je potekalo v balinanju, pikadu, streljanju z zračno puško, ribolovu, reševanju križank, šahu in kegljanju v moški in  ženski konkurenci. Naši tekmovalci so sodelovali v vseh panogah razen v kegljanju ter streljanju z zračno puško v ženski konkurenci. Ob  tej priložnosti vabimo vse, ki bi radi kegljali in ženske strelke, da se nam pridružijo na naslednjih športnih igrah. Tudi v ostalih športnih panogah so vrata vsem odprta. Več kot nas bo, močnejši bomo.

 

Naši športniki so dosegli veliko dobrih rezultatov, zato naj omenimo samo najboljše. Ženska ekipa v pikadu je zmagala in se s tem kvalificirala na državno prvenstvo. Ponovila je uspeh izpred dveh let. Moška balinarska ekipa je zasedla drugo mesto, strelci z zračno puško pa tretje mesto. V posamični konkurenci pa sta tretje mesto zasedla Zdenko Skok, v streljanju in Miro Hvalica v pikadu.

V skupnem seštevku vseh panog pa je naše društvo med 22 sodelujočimi društvi zasedlo odlično drugo mesto. Vsem tekmovalkam in tekmovalcem čestitamo in naj jih športni duh spremlja še naprej.

 

Pridružite se nam pri zbiranju zamaškov

Tekst: Marija Marinič


Društvo upokojencev Kanal je na pobudo podpredsednice društva Sonje Kralj organiziralo zbiranje plastičnih zamaškov. Izkupiček od zbranih zamaškov bo namenjen mlademu fantu, ki zaradi bolezni potrebuje nožne proteze.

 

Zamaške lahko prinesete vsako prvo sredo v mesecu med 8. in 10. uro v pisarno društva ali oddate pri svojih poverjenikih. Zbirali se bodo tudi na javnih prostorih, kjer bodo nameščene škatle, in v župnišču Kanal.

 

Akcija poteka tudi v drugih društvih upokojencev. Za informacijo lahko pokličete na telefon DU 041 333 794 ali 041 297 202.

 

Stopimo skupaj, da bomo čim prej zbrali potrebna sredstva.

 

 

 

Oglejte si tudi