Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Obnovili vaški dom

V petek 13. decembra 2013 so na Srednjem odprli prenovljen vaški dom.
Stavba, danes znana kot Dom Mihaela Gabrijelčiča, je bila zgrajena med leti 1932-1934 za potrebe italijanske šole v času fašizma. Del stavbe so zasedale učilnice, drugi del pa je predstavljala telovadnica. Po potresu leta 1976 so stavbo obnovili in tako telovadnico spremenili v vaški dom za potrebe krajanov. Takrat so jo tudi preimenovali v Dom Mihaela Gabrijelčiča.


Idejo in pobudo za obnovo doma smo dali člani Gledališke skupine Globočak, ki delujemo pod okriljem Turistično rekreacijskega društva Globočak-Kambreško.S svojimi nastopi smo zelo uspešni, saj s svojimi igrami nastopamo vse od Trente do Tržaškega Krasa. Večino vaj in nastopov smo imeli v Kulturnem domu v Desklah, kar je predstavljalo velik finančni in časovni zalogaj. Prav zato je bila želja po obnovitvi doma še toliko večja.

Sredstva za obnovo smo pridobili od Občine Kanal ob Soči, ki je idejo tudi podprla. S kandidaturo smo pridobili tudi evropska sredstva in sredstva različnih sponzorjev. Člani društva pa smo v ta namen opravili tudi veliko prostovoljnega dela.

 

Tako smo na stavbi zamenjali vsa okna in vrata, postavili nadstrešek in asfaltirali dovozno pot. V notranjosti pa smo prizidali oder, postavili zaveso za oder ter kupili nove stole.

 

Na svečani otvoritvi so nastopili članice Gledališke skupine Globočak s kratko igro (skečem), otroci KS-Kambreško, mešani pevski zbor Jože Srebrnič iz Deskel pod vodstvom Adele Jerončič, pevka Beti Strgar in mladi harmonikaš Dejan Pavšič. Svoje misli in želje za nadaljno delovanje in sodelovanje pa so izrazili tudi župan Občine Kanal ob Soči Andrej Maffi, predsednica društva Natalija Melink in predsednik krajevne skupnosti Kambreško Anton Klemenčič.

 

Vsem, ki so pripomogli k obnovi doma so podelili tudi zahvale. Razstavljene so bile tudi slike, kakšen je bil dom pred obnovo, kako so potekala obnovitvena dela in kako izgleda sedaj po obnovi. Obnovljeni dom Mihaela Gabrijelčiča je namreč velika pridobitev za krajane in gledališko skupino Globočak-Kambreško.

Oglejte si tudi