Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
7°C
TOR.
28°C
10°C
Oceni objavo

Obisk posebnega poročevalca Združenih narodov za človekove pravice in okolje v Salonitu Anhovo

V soboto, 1. oktobra 2022, je Salonit Anhovo obiskal posebni poročevalec Združenih narodov za človekove pravice in okolje, dr. David R. Boyd, ki se te dni mudi na uradnem obisku v Sloveniji. Skozi konstruktivno diskusijo s predstavniki Salonita Anhovo so se dotaknili številnih vprašanj, predvsem najnovejših neodvisnih okoljskih meritev in razvojnih načrtov za zeleni prehod cementarne.

Dr. Tomaž Vuk, predsednik uprave Salonita Anhovo, je ob tem povedal: »Veseli nas, da nas je g. Boyd osebno obiskal v našem podjetju in si tako lahko ustvaril neposreden vtis o našem delovanju, okolju in naših razvojnih načrtih, ki aktivno naslavljajo zniževanje vplivov na okolje.«

G. Boyd je opravil tudi ogled proizvodnega procesa in imel priložnost iz prve roke spoznati delovanje cementarne, umeščenost v prostor in lokalno skupnost, ter podatke o emisijah in kakovosti zunanjega zraka v okolici.

V zadnjih 20 letih so v Salonitu Anhovo v vseh pogledih celovito posodobili proizvodni proces skozi uvedbo najboljših razpoložljivih tehnologij, ki omogočajo najmanjše možne vplive na okolje. Čim prej želijo izvesti pripravljen nov investicijski cikel, ki je prvi korak na poti do ogljično nevtralne proizvodnje cementa in bo nadalje zniževal vplive na okolje ter hkrati znižal odtis CO2 za približno 15%. Dolgoročna vizija je ogljično nevtralna cementarna, vpeta v krožno gospodarstvo, z minimalnimi vplivi na okolje do leta 2035.

Cementarna Salonit Anhovo, ki ima kar 101-letno tradicijo proizvodnje cementa, je največji zaposlovalec v Srednjem Posočju. Kar dve tretjini zaposlenih v skupini Salonit prihaja iz domače občine Kanal ob Soči, s katero je cementarna vsestransko povezana – med drugim podpira delovanje različnih društev v občini in Zavod za zeleni razvoj Soške doline ter štipendira mlade.

Član uprave, mag. Dejan Zwitter, je ob današnjem obisku povedal: »Kot pripadnik slovenske manjšine na Koroškem mi je bilo v čast, da nas je obiskal posebni poročevalec Združenih narodov za človekove pravice in okolje, dr. Boyd, saj sem prepričan, da tovrstna razprava lahko pripomore k boljšemu razumevanje in iskanju trajnostnih družbenih rešitev.«


Oglejte si tudi