Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Odgovor župana na peticijo

Na peticijo proti izbrani trasi kanalske obvoznice se je z odgovorom odzval župan Andrej Maffi. Daljši odgovor na peticijo je objavljen na spletni strani kanalske občine, povzetek odgovora, ki ga je občinska uprava občanom 13. avgusta poslala po pošti, pa v celoti objavljamo,

Spoštovane občanke in spoštovani občani!

 

Glede na številne aktivnosti in neresnice, ki se širijo glede kanalske obvoznice, sem Vam dolžan odgovor s pojasnitvijo nekaterih dejstev.

 

Obvoznica je v planih že od leta 1995, leta 2001 pa je bil zanjo sprejet lokacijski načrt. Občina je glede na številne pobude krajanov aktivno iskala rešitve za zaščito starega trškega jedra in bolj tekoč promet skozi Kanal. Po dolgoletnih pritiskih na državo smo končno pred uresničitvijo velikega cilja. Gradnja obvoznice bo sofinancirana z EU sredstvi, ki so v ta namen rezervirana med leti 2014-2020. Z umestitvijo v prostor smo se ukvarjali na občinskem svetu vse od leta 2001, ko smo izbrali traso v sodelovanju s stroko, ki je izdala okoljevarstveno poročilo o vplivih na kulturno in naravovarstveno zahtevno situacijo (staro trško jedro, most, korita reke Soče, spomenik, zelo ozka dolina, kjer je res malo prostora za umestitev).

 

Želja občanov je bila tudi, da obvoznica ne bi peljala turistov predaleč od centra, kot se je to zgodilo v Solkanu, Kobaridu, Bovcu in številnih drugih krajih. Kanalska obvoznica ni takšna, zato je za kraj najbolj sprejemljiva. Reši prometne zagate v centru, omogoči aktivnosti v centru kraja (prireditve, koncerti,…), zmanjša obremenitve s hrupom in izpušnimi plini, omogoči razvoj desnega brega Soče (kanalizacija, vodovod), omogoči vse dosedanje priključke, cesta skozi center postane občinska in lahko sami urejamo promet (več parkirišč, varna pot v šolo,…). Trasa, ki je načrtovana, ni bila izbrana kar tako »na pamet«. Odločitev zanjo je padla po številnih usklajevanjih s krajani in stroko. Zato tudi ne vidimo rešitve, ki bi bila za Kanal boljša in ne bi prizadela nikogar. Tudi med sprejemanjem novih prostorskih načrtov med leti 2008-2013 ni bila izražena nobena boljša varianta.

 

Glede na čas in trud, ki je bil do sedaj vložen v pripravo dokumentacije, bi bilo negospodarno začeti vse znova, zamuditi sredstva, ki so obljubljena s strani države in tvegati, da za dolgo časa izpademo iz državnih načrtov za izgradnjo. Žal smo s prostorom omejeni in prisiljeni v iskanje kompromisov, ki bi zadovoljevali uporabnike te ceste od Bovca do Nove Gorice.

 

Takšno rešitev sem podpiral že v času volitev, ko sem obljubljal izgradnjo kanalske obvoznice in jo podpiram še danes, saj bi na ta način izboljšali prometni kaos v centru Kanala in s tem pretočnost prometa po Soški cesti.

 

Več odgovorov, utemeljitev, člankov si lahko ogledate na spletni strani občine – http://www.obcina-kanal.si (Odgovor na peticijo s podpisi proti gradnji kanalske obvoznice na izbrani trasi).

 

Naj zmaga razum!

 

                                                                                                                                                          Župan, Andrej Maffi

Oglejte si tudi