Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Sneg pobelil tudi našo občino

Do večera (ponedeljek, 14. januarja) je največ snega zapadlo v južni in vzhodni Sloveniji, pa tudi v zgornjem Posočju. Padlo je do 10 do 20 cm snega, na posameznih območjih lahko tudi več. Proti večeru so padavine oslabele.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) so na Vojskem izmerili 40 centimetrov snega, v Črnomlju 35 centimetrov, v Ljubljani in okolici pa je bila snežna odeja dopoldne debela okoli 30 centimetrov. Nekaj manj snega je zapadlo na severu in severovzhodu Slovenije.

 

Sneg na cestišču je ponovno povzročal težave v prometu. Zaradi zdrsov tovornjakov je bila Primorska avtocesta danes zaprta več ur.

 

Sicer pa je zimska oprema obvezna do 15. marca. Vanjo spadajo zimske pnevmatike, ki morajo imeti najmanj tri milimetre profila. Uporabljamo lahko tudi poletne pnevmatike, a le če imamo v vozilu snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke.

 

Zakonodaja določa, da morajo vozniki predpisani zimsko opremo uporabljati tudi zunaj tega obdobja, če so na cesti zimske razmere, torej ko se sneg oprijema vozišča ali pa je vozišče zasneženo ali zaledenelo.

 

Vozniki morajo v zimskih razmerah med drugim poskrbeti za ustrezno opremo vozil, preveriti stanje in prevoznost cest ter vožnjo prilagoditi razmeram.


Voznik brez zimske opreme je kaznovan z globo 40 evrov. Če zaradi tega ovira promet, bo kazen 500 evrov, v vozniško dovoljenje pa mu bodo vpisali 5 kazenskih točk. Za pravne osebe ali samostojne podjetnike je kazen 1000 evrov, če vozilo brez ustrezne opreme ali zaradi pomanjkljive opreme ovira promet. 

Za neočiščeno vozilo je kazen 200 evrov. Na vozilu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi se lahko raztresale z njega. Stekla in vzvratna ogledala morajo prav tako biti čista, da omogočajo normalno vidljivost.

 

Vremenoslovci napovedujejo, da bo ponoči oblačno, sneženje na jugovzhodu države bo oslabelo, a bo čez noč ponekod občasno še snežilo. Najnižje jutranje temperature bodo od -4 do 0, na Primorskem do 4 stopinje C.

Jutri, torek, 15. januarja, bo pretežno oblačno, predvsem v zahodni polovici Slovenije bodo občasno še padavine. Razen na Primorskem bo predvsem rahlo snežilo.

 

Najvišje dnevne temperature bodo od -1 do 2, na Primorskem do 8 stopinj C. 

 

Meteorologi napovedujejo ponovne padavine za sredo in četrtek. V sredo proti večeru in v noči na četrtek se bo sneženje predvidoma prehodno nekoliko okrepilo. V petek bo večinoma suho.

V sredo bo na Primorskem zapihala zmerna burja, ki se bo v četrtek krepila.

 

Prepoved za priklopnike in polpriklopnike velja na cestah:

Ajdovščina - Col- Črni Vrh - Godovič, Kobarid - Žaga - Bovec in Godovič - Idrija, ter pred

mejnim prehodom Babno Polje, Dobovec ter Petrina zaradi snega na Hrvaški strani.

 

Na cesti Volče - Solarji - prehod Italija je popolna zapora zaradi zasneženega cestišča.

 

Na prelazih Ljubelj in Jezersko so na avstrijski strani obvezne verige.

 

Cesta čez prelaz Vršič je zaprta.

 

Če imate fotografije zasneženih krajev v naši občini, nam jih lahko pošljete, da jih objavimo.

  

 

Oglejte si tudi