Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Za nenamensko rabo pitne vode 40 evrov globe

Občinski Režijski obrat opozarja, da se izdatnost vodnih virov zaradi suše zmanjšuje tudi v naši občini. Za nemoteno oskrbo s pitno vodo je zato prepovedana vsakršna nenamenska uporaba pitne vode. Težave z oskrbo že imajo v Levpi in drugih višje ležečih krajih, če pa se bo suša nadaljevala, jih bomo imeli tudi v Kanalu in Desklah.

V obeh velikih vodovodnih sistemih, Kanal in Deskle, pa tudi drugod v dolini, je vode zaenkrat še dovolj. Tu prihaja do motene oskrbe predvsem zaradi prekomerne nenamenske porabe pitne vode, pojasnjuje vodja Režijskega obrata Vinko Medvešček: "Do težav prihaja zaradi prekomerne porabe ob konicah zaradi zalivanja in podobnih stvari. Večje težave so trenutno na dveh vodovodnih sistemih, kjer vodo dovažamo. To je na višje ležečih vodovodnih sistemih. Ne vemo pa, kaj nas čaka v prihodnje, to bomo videli čez en teden, kaj se bo tam dogajalo."


Ukrep varčevanja s pitno vodo zato iz preventivnih razlogov velja za celotno občino. Prepovedana je vsaka nenamenska in neracionalna raba pitne vode, zalivanje vrtov, njiv in sadovnjakov, pranje dvorišč, avtomobilov, polnjenje bazenov ... Za nadzor skrbi medobčinsko redarstvo, globa ob vsakokratni kršitvi prepovedi pa znaša okrog 40 evrov. 

Sicer pa tam, kjer so že vgradili vodomere, težav s preskrbo pitne vode ni niti v sušnih obdobjih, ugotavlja Medvešček:  "V občini ima števce približno polovica vodovodnih hišnih priključkov. Vodomeri se vgrajujejo hkrati z obnovo vodovodov. To lahko traja par let preden se bo to uredilo." 

O pitni vodi kot dobrini pa bomo morali začeti razmišljati vsi, ne glede na to, kdaj bomo dobili vodne števce in ali imamo lastne vire. Da so tudi na območju naše občine zaradi dolgotrajne meteorološke suše prisotne težave s pitno vodo, govori tudi podatek, da so občanom z lastnimi viri v prvih šestih mesecih letos prepeljali že za četrtino več vode, kakor v celem lanskem letu. 


























Oglejte si tudi