Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Poplavljeni objekti in ceste ter plazovi

Obilne padavine so na širšem Goriškem povzročile večje težave. Zaradi plazov in poplav so bili zaprti številni cestni odseki, v soboto zvečer so bile na terenu vse gasilske enote, zaprli so tudi cesto Kanal- Kambreško. Tudi Soča je vidno narasla.
Po poročanju štaba civilne zaščite Severne Primorske se je stanje na celotnem širšem goriškem področju v soboto (27. oktobra) poslabševalo iz ure v uro. Gladine vodotokov so zaradi obilnih padavin dramatično naraščale. Veliko cestnih odsekov je bilo poplavljenih na celotnem območju spodnjega toka reke Vipave.

Gasilci poklicne gasilske enote Nova Gorica in bližnjih prostovoljnih gasilskih društev so imeli največ dela zaradi zalitih kleti (kot običajno ob močnejših nalivih je bil pod vodo tudi spodnji del gasilskega doma v Novi Gorici), deročih hudournikov in s preprečevanjem razlitji vodotokov.

Samo dopoldan so 27.10. skupno opravili 32 intervenciji na širšem novogoriškem območju, razdelili so 1500 protipoplavnih vreč zaradi nevarnosti poplav v noči s sobote na nedeljo, ko naj bi še bolj deževalo.

Bregove je prestopil Lijak na širšem območju Ajševice pri Novi Gorici, medtem ko je reka Vipava v spodnjem toku (Renče, Bilje, Miren) ostala v strugi. Na zgornji meji pa je bila Vrtojbica, a je kmalu nekoliko upadla.

Pri Dolenji Trebuši se je utrgal zemeljski plaz, tako, da je bila cesta proti Idriji zaprta za dobro uro. Manjši zemeljski plaz se je utrgal tudi na idrijskem, pri Spodnji Kanomlji. Na cesto med Ajdovščino in Predmejo pa je zgrmela večja skala.

V Cerknem so morali gasilci prečrpavati vodo iz prostorov podjetja Celes.

V soboto zvečer so zato vse občane pozvali, naj ne zapuščajo domov in ne uporabljajo osebnih vozil, saj so nekaterim gasilci morali pomagati, ker so obstala v v narasli vodi. Zato so pristojne službe zapirle najbolj problematične odseke cest.


Voda je vdrla v številne kleti, gospodarska poslopja in podjetja. Na terenu so bile vse gasilske enote celotnega območja.

Na širšem goriškem prostoru so zaradi poplav in zemeljskih plazov zaprli cestne odseke: Ajševica - Ozeljan – Vitovlje; Šempeter - Volčja Draga - Dornberk – Branik; Dornberk - Gradišče nad Prvačino; Šempeter - Vrtojba – Miren; Bilje - Volčja Draga; Bilje – Miren; Vogrsko – Dornberk:

Poplavilo pa je tudi nekatere ulice v središču Nove Gorice.

Na ajdovskem so zaprli odseke: Ajdovščina – Selo; Potoče – Dobravlje; Batuje – Preserje; Batuje – Dornberk.

V občini Kanal ob Soči so zaprli cesto: Kanal – Kambreško.

Sicer pa je med petkom in soboto po podatkih Arsa v hribovitem svetu zahodne Slovenije, vključno z Goriško, padlo od 100 do 200 litrov dežja na kvadratni meter.

V noči na nedeljo pa bo na Primorskem zapihala burja, ki bo v sunkih predvsem v Vipavski dolini lahko presegala 100 kilometrov na uro.

V nedeljo zjutraj naj bi nad 500 metrov nadmorske višine snežilo, na Arsu opozarjajo na možen pojav snegoloma.

Oglejte si tudi