Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
6°C
JUTRI
28°C
9°C
Oceni objavo

Gasilsko obarvana jesen v Avčah

Oktober je znan kot mesec požarne varnosti in zato smo se gasilci iz PGD Avče v sklopu jesenskih aktivnosti oglasili v vrtcu Kal nad Kanalom. Po besedah vzgojiteljic so otroci obisk nestrpno pričakovali in to je bilo mogoče opaziti že, ko sta naši vozili zapeljali na dovoz.
Tekst in foto: PGD Avče

 

Otrokom smo najprej razkazali gasilske uniforme in osebno opremo gasilcev, vsak je lahko kakšen del opreme tudi pomeril. Nadaljevali smo z ogledom vozil in opreme, mladi nadebudneži pa so seveda imeli veliko vprašanj. Ni potrebno posebej poudarjati, da je bilo zbijanje tarč z vodo , v katerem so se otroci lahko pomerili, vrhunec dneva. Za zaključek smo prikazali gašenje čisto pravega ognja, ob katerem smo otrokom še enkrat poudarili, da moramo vedno vsi paziti na varnost. Na naše veliko presenečenje, so nam ob koncu dneva skupaj z zahvalo podarili gasilsko vozilo, ki so ga sami izdelali iz kartona. Preden smo se poslovili, smo otrokom obljubili, da jim bomo pripravili obisk v naših prostorih. Torej otroci, hvala za povabilo in kmalu na svidenje.

 

Na sončno oktobrsko soboto pa se je v prostorih PGD Kanal odvijal Kviz gasilske mladine GZ Goriške, ki se ga je po dolgih letih premora udeležila tudi ekipa PGD Avče. Pionirji iz štirih gasilskih društev naše gasilske zveze je preživelo prijetno dopoldne v preverjanju svojega znanja o gasilstvu. Čestitke prejmeta tako zmagovalni ekipi PGD Dornberk in PGD Čepovan, kot tudi trije člani ekipe PGD Avče: Patrik Kolenc, Tomaž Šuligoj in Jure Trampuš. Zahvala pa gre PGD Kanal za odlično oraganizacijo kviza.

 

Po enoletni adaptaciji stavbe v centru vasi Avče, so se novembra odprla vrata večnamenskega objekta, kjer je obnovljene stare in nove preurejene prostore dobilo tudi naše gasilsko društvo. Tako imamo sedaj večje garaže z avtomatskimi vrati in prostore za skladiščenje opreme. In najpomembnejše, imamo tudi prostore za člane, ki jih bomo opremili po lastnih potrebah, izkušnjah in željah. Stari prostori so namreč z rastjo društva postajali premajhni in prenatrpani.

 

Prvo nadstropje starega gasilskega doma ni bilo spremenjeno od leta 1992, pritličje pa celo od leta 1980. Izvajalec adaptacije je vložil veliko delovnih, sedaj smo na vrsti mi, da jih vložimo še več in s tem vdihnemo stenam življenje in dušo.

Oglejte si tudi