Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Suša oklestila tudi občinsko blagajno

Letos se nam je pri pripravi proračuna zalomilo nekaj stvari. Med temi je izredno povečanje prevozov vode, manj bo tudi denarja od koncesnin za proizvodnjo elektrike in od iger na srečo. Poleg naštetega, je občina dobila manj denarja tudi zaradi Zakona za uravnoteženje javnih financ. Tako se nam je letos pred poletjem prvič zgodilo, da smo imeli denarnico popolnoma prazno.

Kako bi glede na letošnjo izredno sušo ocenili razmere z dobavo pitne vode v naši občini? kako smo zvozili v občini glede tega.

Letos smo več denarja za prevoz pite vode občanom porabili že pozimi, ko smo vodo vozili od januarja do marca, zato je bila poletna suša dejansko pričakovana. Pitno vodo smo vozili tako občanom, ki so odvisni od kapnice, kakor tistim, ki imajo manjša vodna zajetja in so letos presahnila. Njim bo vodo potrebno dovažati vsaj do prvega večjega deževja, ki ga ni bilo praktično že celo leto.

Redukcij vode kljub temu nismo doživeli.

Dejansko nam je preko celega poletja uspelo zagotoviti stabilno oskrbo s pitno vodo. K temu so prispevale hitre intervencije ob puščanjih na vodovodnih sistemih. Druga, zelo pomembna stvar, je bil pozitiven odziv občanov. Našo prošnjo, da nam priskočijo na pomoč z varčevanjem, so namreč vzeli zelo resno, tako da vode ni bilo potrebno zapirati praktično nikjer. Poleg tega smo v zadnjih letih obnovili nekaj glavnih črnih točk, od Gorenje vasi, do Morskega in Ložic, kjer je bilo včasih vodovod potrebno zapirati, letos pa so krajani pitno vodo imeli ves čas na razpolago.

Eden od naših najstarejših občanov mi je celo čestital: „Jaz se takšne suše ne spomnim, dobro ste to zvozili.“

Se je torej ponovno pokazala potreba, da bi vsa gospodinjstva začela plačevati dejansko porabo vode.

Vgradnja števca pri vsakem porabniku je zelo velik in drag podvig. V naši občini namestimo števce povsod tam, kjer vodovode obnavljamo ali gradimo nove. Zdi se nam pošteno, da vsakemu najprej zagotovimo dovolj velike količine kakovostne pitne vode, nato pa merimo njeno porabo. Števci so pozitiven ukrep glede porabe vode. Mnogi celo ugotovijo, da po vgradnji števca plačujejo nižjo položnico, saj vode dejansko porabijo manj. Govorimo seveda o tistih, ki imajo odnos do vode in recimo svoje vrtove zalivajo z zalivalniki. S števci pa omejimo predvsem tiste porabnike, ki vrtove in njive še vedno zalivajo kar s cevjo. Temu bi lahko rekli tudi sabotaža, predvsem je pa nesramno do vseh ostalih, ki jim zaradi takšnega ravnanja grozi zapiranje vode.

Za dobavo pitne vode v višjeležečih krajih sta pomembna nova vodovoda.

Oba kraja sta bila tudi večja porabnika gasilskih prevozov pitne vode, tako da so vodovod nujno potrebovali. Trenutno smo za oba vodovoda vložili vloge za pridobitev uporabnega dovoljenja.

Za projekt tehnološke vode v Kanalskem Vrhu, ki jo bodo krajani lahko uporabljali za vse negospodinjske namene, od zalivanja vryov do pranja avtomobilov, pa moramo postaviti še rezervoar za vodo, ki nam jo bodo iz akumulacijskega jezera odstopile Soške elektrarne.

Obenem občina išče nove vire pitne vode.

Suša je tudi pokazala, da bo potrebno poiskati zanesljiv vir. Teh je lahko več, od vodarne Mrzlek do vodarne v Salonitu, ki je lahko pitno vodo zagotoviti za osem tisoč prebivalcev. Letos nam je prav ta vodarna zagotavljala vodo za Deskle, ko je v viru Ledinca začelo primanjkovati vode.

Kako se pa suša pozna v proračunski blagajni?

Katastrofa. Letos se nam je pri pripravi proračuna zalomilo nekaj stvari. Med temi je izredno povečanje prevozov vode, česar nismo mogli predvideti februarja, ko smo sprejemali proračun.

Izpad dohodka imamo tudi z naslova koncesnin za proizvodnjo elektrike. Zaradi suše in nizkega vodostaja Soče je SENG proizvedel manj elektrike, tako da bo manj denarja tudi za nas. Ocenjujemo, da bo ta izpad prihodkov zelo velik, točne podatke pa bomo verjetno imeli šele januarja.

Manj bo tudi koncesnin od iger na srečo, saj je HIT v težki gospodarski situaciji.

Poleg naštetega, pa je ministrstvo za finance že upoštevalo ukrepe Zakona za uravnoteženje javnih financ in nam je enostavno nakazalo manj denarja. Tako se nam je letos pred poletjem prvič zgodilo, da smo imeli denarnico popolnoma prazno.

Sicer sem že nekaj let opozarjal, da je proračune potrebno zastavljati previdno. Da smo tako tudi ravnali, gre zahvala tudi svetnikom in ostalim.

Vse kaže, da šele sedaj resneje čutimo posledice vala brezposelnosti, manjših dohodnin in manjšega pobranega davka. To seveda pomeni, da bomo proračun morali previdno zastaviti tudi naslednje leto.

Se bo občina morala odpovedati kateri od investicij?

Letos se bomo morali odpovedati nekaterim manjšim investicijam, ki jih bomo prenesli v leto 2013. Tudi glede izgradnje doma upokojencev v Desklah tečejo zadnji pogovori od katerih bo odvisno, ali bo kanalska občina imela dom. Ker so se razmere bistveno spremenile - čakalnih dob ni več - moramo od novogoriškega doma upokojencev najprej dobiti trdno zagotovilo, da bo našega prevzel v upravljanje.

Težko bo pridobiti tudi denar, saj ga praktično ni. Potrebujemo okrog 3 in pol milijone evrov, vendar ‘prestrašene’ banke nočejo ničesar slišati o kreditiranju, ne sprejmejo nas niti na pogovore ali pa postavljajo nemogoče pogoje.

Če pa bi se novogoriški dom upokojencev odločil za dokončani objekt v Vrtojbi, doma upokojencev v naši občini zagotovo ne bo. Že šest let trudimo, da bi projekt peljali v pravo smer in ob tem velja poudariti, da bi bil dom, če bi nam ga uspelo zgraditi pred leti, danes na pol prazen. Starejši namreč zaradi vse hujše socialne stiske ostajajo doma in jih svojci ne dajejo več v domove.

Naj povem še, da mi ponujamo dom četrte generacije, torej najsodobnejšo obliko doma za okrog 75 oseb. Upamo, da bomo s tem prepričali tako ministrstvo, kakor novogoriški dom upojoencev, prav tako pa menimo, da bi to lahko prepričalo bodoče najemnike, da bi se odločili zanj.   

Oglejte si tudi