Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
19°C
8°C
Oceni objavo

Srednje kljub žledu ponovno s prometno povezavo in elektriko

Žled je v noči s torka (4.2.) na sredo (5.2.) povzročil številne težave tudi v kanalski občini. Srednje je bilo dopoldan brez prometne povezave in elektrike, vendar so do večera cesto ponovno odprli in vzpostavili agregat.
Noč s torka na sredo je bila za Severno Primorsko ena najhujših. Posledice nove pošiljke ledenega dežja so se zjutraj pokazale v vsej svoji razsežnosti. V oklepu žleda so se zbudili prebivalci idrijskega, cerkljanskega, tolminskega, Banjške in Trnovske planote.

 

Poleg tega se je meja nizkih temperatur ponoči spustila, tako da se je žled razširil še na kobariško in na območje kanalske občine. Tu je bilo posebej hudo v Krajevni skupnosti Kal nad Kanalom in na Srednjem na Kanalskem Kolovratu. Do jutra sta bili zaradi poledice zaprti cesti Ročinj-Lig in Kanal-Lig, neprehodna je bila tudi cesta Kambreško-Livek, ki pelje skozi Srednje.

 

Ekipe civilne zaščite in gasilcev so se s Kambreškega čez dan morale ponovno prebiti na Srednje, kjer so cesto zaprla porušena drevesa. Podobne težave so bile tudi na kalskem, predvsem v okolici Cvetreža. Na Srednjem so vzpostavili tudi agregat, tako da imajo gospodinjstva sedaj tudi električno energijo. 

 

Kakor nam je povedal poveljnik občinske civilne zaščite Dušan Petrevčič, so se ekipe na terenu še pred večerom uspele prebiti na Srednje in obiskati Pušno, kjer živi še edina, 84 let stara prebivalka. Odprte so tudi poti do Cvetreža, zaprta pa ostaja pot proti Mostu na Soči. »Stvar je začasno rešena, ker ne vemo, kaj bo ponoči,« je poudaril Petrevčič. Kako je videti Srednje v objemu žleda pa si lahko ogledate na fotografijah, ki jih je naredila Dora Ravnik.

 

Poveljnik CZ za Severno Primorsko Samo Kosmač je povedal, da so danes na Severnem Primorskem razdelili več kot 50 agregatov za gospodinjstva. Na javni poziv občanov preko medijev je agregate prispevalo tudi 15 posameznikov in podjetij. Pomanjkanje agregatov je še vedno veliko, tako da poziv ostaja v veljavi.

 

Preboj glede dobave električne energije je uspelo narediti tudi delavcem Elektra Primorske (EP), ki že vse dneve neutrudno odpravljajo težave. Zjutraj je namreč kazalo na pravo katastrofo: brez elektrike je bilo na območju EP okrog 12 tisoč odjemalcev. Popoldan so se razmere izboljšale, tako da je brez elektrike še okrog 6800 odjemalcev.

 

Pa tudi sicer je popoldanska otoplitev vnesla nekaj optimizma. Tako bodo, če bo vreme dopuščalo, vendarle lahko začeli s pravo sanacijo, poudarja Kosmač. Več kot 500 predstavnikom civilne zaščite, gasilcev in drugih služb, ki so danes ponovno odpravljali enake težave, kot prvi dan, so se tudi na Primorskem pridružili pripadniki slovenske vojske. Na terenu pa so se do najbolj nedostopnih domačij prebijali tolminski gorski reševalci in policisti Gorske enote, ki deluje v okviru Posebne policijske enote na novogoriški Policijski upravi.

 

Opozorila veljajo do nadaljnjega: v gozdove v teh dneh ne zahajamo, saj je to smrtno nevarno, za pretrgane električne kable pa lahko poskrbijo zgolj strokovno usposobljeni delavci. 

 

Vlada je danes znižala ceno dizelskega goriva, ki v teh dneh poganja številne agregate po državi, Notranjsko je obiskal predsednik države Borut Pahor, Slovenija pa lahko zaprosi za pomoč iz evropskega solidarnostnega sklada. To mora narediti , v desetih tednih po nastanku prve škode.

 

Razdejanje v gozdovih je izjemno, po ocenah Zavoda za gozdove je uničenih 40 odstotkov gozdov v državi. Ogromna škoda je na daljnovodih. Za dokončno odpravo škode bo potrebnih več let, opozarjajo strokovnjaki.

 

 

 

 

Oglejte si tudi