Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Slovenija ni padla z neba

Letošnji Dan državnosti in samostojnosti, 25. junij, je namesto enotnosti sprožil vrsto polemik in poudaril ideološka razhajanja v družbi, ki jih še dodatno poglabljajo preimenovanja vojašnic. Vlada pa je v začetku tega meseca uvedla še en državni praznik, ki sicer ne bo dela prost dan. 23. avgust je namreč razglasila za evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Že po prvih odzivih je jasno, da tudi ta praznik ne bo prispeval k poenotenju vse bolj razdeljene slovenske javnosti.
V naši občini smo Dan državnosti z osrednjo občinsko proslavo obeležili 21. junija. Drugače, kakor na osrednji državni proslavi v Ljubljani, so na slovesnosti sodelovali praporščaki vseh domoljubnih in veteranskih društev, tudi ZZB NOB z rdečo zvezdo na praporjih. Še več, da bi izrazili pripadnost Evropski uniji in dobro sodelovanje s sosedi, je Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kanal na praznovanje povabilo še vojaške goste iz Italije in Avstrije.

Poleg praporščakov Severnoprimorske pokrajine, krajevnih organizacij Zveze borcev za vrednote NOB Kanal in Anhovo-Plave-Deskle, Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo Kanal, Gornje Posočje, Ajdovščina in Vipava, Idrija-Cerkno, Veteran Nova Gorica, Društva veteranov "Sever" Severne Primorske in Prostovoljnega gasilskega društva Kanal, so na proslavi sodelovali tudi praporščaki italijanskih združenj Associacione Nazionale Arma di Cavalleria sezione Pordenone in Asoociazione Nazionale Alpini sezione di Udine/Gruppo di Malborghetto-Valburna ter avstrijsko združenje Kärntner Freiwillige Schützen Klagenfurt.

Po pozdravnih nagovorih Jožeta Veluščka, predsednika Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kanal in župana Andreja Maffija, je kot slavnostni govornik nastopil brigadir David Humar, poveljnik 1. brigade Slovenske vojske. Poudaril je, da je kulturni program, v katerem so nastopili Mladinski pevski zbor OŠ Kanal z zborovodkinjo Mojco Jerončič, učenke OŠ Kanal, MePZ Jože Srebrnič iz Deskel z zborovodkinjo Adelo Jerončič, povedal vse, kar je ob takšni priložnosti potrebno povedati. Med drugim tudi, da "smo obkroženi s prijateljskimi narodi in državami, ki nam dajejo velike priložnosti v današnjem svetu. Te priložnosti pa lahko dosežemo, samo če smo pokončni, če vemo, kaj hočemo in če nas ti sosedje sprejmejo. Sprejeli pa nas bodo le takrat, ko bomo mi sami vedeli, kaj hočemo in kako to narediti. Slovenci smo to znali, v zgodovini, zato smo tudi obstali. Tisto, kar nas najbolj krasi, je naš jezik in danes smo ga večkrat slišali. Brez njega ne bi obstali, ne bi se slišali danes v Evropi, kjer imamo priložnosti, katere moramo samo izkoristiti. Verjetno je naša najnovejša zgodovina tista, ki nam lahko daje največ zaupanja." povedal, da so bile vse pomembne točke na poti k saostojni državi pomembne,  Vsi, ki so doživeli drugo svetovno vojno, narodnoosvobodilno borbo, tisti, ki se spomnijo težkih časov iz prve svetovne vojne, predvsem v Soški dolini, ampak predvsem tisti, ki se spomnijo leta 1991, vedo, da je takrat bilo zelo težko. Ob tem je dodal: "Danes imamo težave, vendar danes smo gospodarji na svojem in samo od nas je odvisno, kako bomo šli naprej. Tako kot smo leta 1991 složni, skupaj šli naprej in dosegli večino tedanjih sanj veliko hitreje, kot smo takrat upali, tako se lahko danes vsi skupaj dogovorimo, smo složni in zagotovo lahko tudi te težave, ki so proti tistim življenskim, dosti manj pomebne, premagamo. Vojaki jih premagujemo na svoj način, vendar niso vojaki toliko pomembni, pomembna je družba, ki mora stopiti skupaj in iti naprej. Vsi naši sosedje pa nam ponujajo možnosti. Tudi oni imajo težave, ampak skupaj lahko naredimo boljše in nam bo lepše lahko tudi v prihodnosti."

Na proslavi so podelili tudi priznanja. Bronasto plaketo OZVVS Kanal sta dobila Boris Kogoj in Peter Berdon. Znak praporščaka so dodelili Miranu Testenu, Lucijanu Turchettu in Viliju Jugu. Zlati znak Zveze veteranov vojne za Slovenijo je dobil Jože Funda za materialno in finančno pomoč v času osamosvojitvene vojne in tudi po njej. Plakete Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kanal pa so prejeli: 1. brigada Slovenske vojske, predstavniki bataljonov iz Celovca in Pordenona ter MePZ Jože Srebrnič.

Ob zaključku proslave smo župana in predstavnike veteranskih organizacij vprašali še za komentar glede letošnjih delitev ob Dnevu državnosti. 

Župan Andrej Maffi

Dan državnosti smo v naši občini letos praznovali nekoliko drugače.

"Vsako leto naredimo malo drugače, veterani so zelo inventivni, lani je bila okrogla obletnica, odprli smo Park miru, letos smo povabili veterane iz sosednjih držav oziroma iz sosednjih prijateljskih držav, s katerimi mogoče desetletja nazaj nismo bili tako prijateljski. Sedaj pa ta pozitiven naboj, ki je prisotne tudi v sosdenjih državah, izkoriščamo, da združimo veteranske izkušnje, da povemo, da v vojni vsi izgubljajo. In s tem, da profita v vojni ni, se danes strinjamo vsi."

Dan državnosti pa je v naši občini tudi tokrat združeval sedanjost in preteklost, saj smo na proslavo povabili tudi praporščake Zveze borcev.

"V tem ne vidim nobenega problema, zdi se mi prav, da še posebej v majhnih občinah, ne razdvajamo, temveč poskušamo biti tolerantni drug do drugega. Vsak lahko pove svojo zgodbo, svojo zgodovino, ob tem pa drug drugega upoštevamo."

Predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo, Jože Velušček

Letošnja proslava je bila drugačna, prisotni so bili tudi gostje iz tujine.

"Namen je bil povedati, da smo že pred časom vstopili v Evropo in da poskušamo tudi biti v Evropi

Zato smo poleg slovenskih povabili tudi predstavnike italijanske, avstrijske vojske, danes smo v Natu, in se skupaj borimo za mir vseh."


Na našo občinsko proslavo ste povabili vse praporščake.

"Imeli smo tudi praporje borčevksih organizacij. Z borčevskimi organizacijami sodelujemo, imamo podpisan tudi dogovor o sodelovanju in ga tudi upoštevamo."

Da je za nastanek samostojne Slovenije pomembna celotna naša zgodovina, tako NOB, kakor vojna leta 1991, poudarja tudi Franko Pavlin, predsednik Krajevne organizacije Zveze borcev za vrednote NOB Kanal.

"Bodoče proslave bi morali organizirati tako, da ne bi netili prepirov še naprej in da se nihče ne bi počutil odrinjenega. Pozabiti na drugo svetovno vojno in še pred tem na Tigrovce in Maistrove borce meče slabo sliko na vedenje sedanje vladajoče politike. Zato moram reč, da obsojamo in smo pobudniki, da se kaj takega ne bi nikoli več zgodilo. Pa ne samo na tej proslavi, tudi na drugih proslavah."

Franc Pipan, predsednik občinskega odbora Zveze združenj borcev za vrednote NOB.

Kako komentirate dejstvo, da na državni proslavi ob Dnevu državnosti ni bilo praporjev NOB.

"To ni lepo slišati, to je zelo žalostno. Najprej moram reči, da sem ponosen in zelo vesel, da sem s praporjem lahko sodeloval na občinski proslavi. Z veterani vojne za Slovenijo smo namreč že zdavnaj sklenili prijateljstvo in se razuememo. Glede Ljubljane je pa zelo žalostno, da se kaj takšnega dogaja v 21. stoletju, saj smo vendar borci v drugi svetovni vojni prispevali k oblikovanju Slovenije. Ta ni padla z neba, oblikovana je bila že za časa Maistra, Tigrovcev, narodnoosvobodilne borbe in seveda, glavni prispevek pa je bil sedaj na koncu, da smo res postali samostojna Republika Slovenija. To je vse prav in dobro. Samo, škoda je, ker če ne poznamo lastne zgodovine, prejšnje, si tudi z novo ne moremo veliko pomagati. Kdor ne pozna samega sebe, ne more obstajati. Torej še enkrat obžalujem, da se je to zgodilo. Upajmo, da se bodo sporazumeli, in da bo vsak prevzel svojo krivdo. Je pa zelo žalostno. Mene, kot mladega borca, partizana, to zelo boli. In poleg mene so užaljeni tudi drugi borci."

 

Oglejte si tudi