Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Pomagajmo žabicam

Prebivalci Anhovega so ocenili, da je v pomladanskem času število mrtvih žab, ki jih povozijo avtomobili, preveliko. Odločili so se, da bodo dvoživkam pomagali.
Tekst: Petra Drnovšček

 

Glavna pobudnica akcije "Pomagaj čez cesto in reši življenje" je bila Klara Medvešček. Tako je v letu 2013 s pomočjo Helene Orlič in Petre Drnovšček organizirala skupino, ki je žabam pomagala pri prečkanju ceste, ki poteka čez njihovo naravno selitveno pot.

 

Že samo ime akcije pove, da je glavna dejavnost pomoč dvoživkam na območju vasi Anhovo, kjer so te živali, ki so zelo pomembne za biodiverziteto, ogrožene zaradi  prometne ceste, ki prečka njihovo spomladansko selitveno pot od prezimovališč do mrestišč.

 

Namen akcije je preprečiti množičen pogin dvoživk pod avtomobilskimi kolesi, torej prenesti čim več dvoživk, ki prečkajo odsek ceste, varno na drugo stran, kjer nadaljujejo pot proti mrestiščem. Prostovoljci smo čez cesto prenašali različne dvoživke, med katerimi so krastače (Bufobufo), pupki (rod Triturus), različne rjave žabe: rosnica (Rana dalmatina), sekulja (Rana temporaria), več različnih zelenih žab (Pelophylax spp.).

 

Tudi letos bomo akcijo "Pomagaj čez cesto in reši življenje"ponovili. Zato vse ljubitelje narave vabimo, da se nam pri naslednji akciji pridružijo in z nami preživijo lep pomladanski večer. Akcijo bomo izvedli v petek, 28. marca, ob 19h, na drugem bregu Soče. 

 

 

Oglejte si tudi