Logo MojaObčina.si

Kanal ob Soči

DANES
10°C
3°C
JUTRI
8°C
6°C
Deli

Kalski Shat svetga Jurje v Vipavi

Shat svetga Jurje nosi naslov odrska postavitev Folklorne skupine Kal nad Kanalom, s katero so se uspešno predstavili na letnem območnem srečanju Folklorno popotovanje po severni Primorski marca v Spodnji Idriji, maja pa odplesali na regijsko srečanje Le plesat me pelji v Vipavo.

Z odrsko postavitvijo Marka Prapertnika in Darje Rijavec, poimenovano Shat svetga Jurje, se je  kalska folklorna skupina,  pod strokovnim vodstvom mentorice Ines Paravan in ob spremljavi godcev »Nikoli mlajši«, prvič predstavila 26. marca v Spodnji Idriji na območnem srečanju folklornih skupin ter ljudskih pevcev in godcev Folklorno popotovanje po severni Primorski v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

»V postavitvi smo prikazali shod svetega Jurija, zavetnika župnijske cerkve v Kalu nad Kanalom, kakor so ga praznovali v času pred prvo svetovno vojno na Jurjevo nedeljo. Po sveti maši so godci že čakali na placu pred cerkvijo, kjer se je najprej bralo razglas, običaj, ko je vaški bralec krajane seznanil z dogodki minulega tedna in napovedjo vesti za naslednje dni, sledila je veselica s plesom. V postavitvi se zvrsti sklop plesov, kot so jih plesali v Kalu nad Kanalom in bližnji okolici in so bili tu tudi zapisani; mazurka, sedemšrit, Rikova mazurka, zaključuje pa s fantovskim plesom zvezda, s katerim se želijo možje ponašati, a ga glede na svoja leta skorajda ne zmorejo več. Konča pa se z nagajivo ljudsko pesmijo Preljubi svet Lenart, ki  smo jo v  Kalu prekrstili v svetega Jurija, patrona naše farne cerkvePesem smo pod vodstvom Jerice Česnik Antler zapeli  na način, kot jo je pred leti Ljobi Jenče zapela Julka Sošnja iz Čepovana,« pove soavtorica postavitve in predsednica folklorne skupine Darja Rijavec.

Kalski folklorniki so strokovnega spremljevalca dr. Bojana Knifica z nastopom v Spodnji Idriji  prepričali in bili po ogledu treh območnih srečanj v Idriji, Tolminu in Postojni, kjer je sodelovalo 11 folklornih skupin, izbrani na regijsko srečanje odraslih folklornih skupin Primorske Le plesat me pelji, ki je potekalo 13. maja v Vipavi.

V tamkajšnjem kulturnem domu je kalska folklorna skupina predstavila zgodbo svetega Jurija in skupaj s Folklornim društvom Vipava, Folklorno skupino Gartrož Nova Gorica in Akademsko folklorno skupino France Marolt Ljubljana sooblikovala pester etnološko-kulturni večer. Prireditev sta strokovno spremljala prof. Mirko Ramovš in dr. Urša Šivic, ki sta skupinam čestitala ter podala kritiko, na podlagi katere bosta izbrala in pripravila državno srečanje folklornih skupin. Za kalske folklornike sta izbor na regijsko srečanje velika potrditev in priznanje, da so na pravi poti in delajo prav, ter hkrati plačilo za ves trud, ko se vztrajno potijo na vajah in usklajujejo korake, držo, poglede. Zavrteti se pred budnimi očmi strokovnih ocenjevalcev pa jim je tudi velik izziv, kjer so deležni stroge strokovne ocene, ki jih usmerja k pravilnemu delovanju, kar vsekakor je cilj Folklorne skupine Kal nad Kanalom.    

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij