Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

CI proti trasi obvoznice ne odstopa od svojih zahtev

Izid glasovanja občinskega sveta 19. septembra, ki je skoraj soglasno potrdil nadaljevanje projekta izgradnje obvoznice na sporni trasi, nas ne preseneča glede na lobistično predstavniško demokracijo, ki jo prakticirata aktualni župan in občinski svet, v odzivu za javnost poudarja Civilna iniciativa. Pismo objavljamo v celoti.

Tekst: Civilna iniciativa proti gradnji kanalske obvoznice na sporni trasi

 

Preseneča in skrb vzbujajoče pa je s strani občine in krajevne skupnosti ignoriranje 450 podpisov občanov oziroma 427 podpisov krajanov KS Kanal, ki nasprotujejo spornemu projektu.

 

Problematično je tudi to, da so občinski svetniki gladko podprli sporen projekt, za katerega se je na seji OS tudi izkazalo, da ne bo financiran iz evropskih sredstev kot je bilo rečeno na zboru krajanov, temveč, da bo občina celo sofinancirala 20 - 30 odstotkov investicije.

 

CI želi v tej izjavi za javnost predvsem opozoriti na nedopustne, načrtne poskuse diskreditacije delovanja CI in zbiranja podpisov s strani župana, predsednika KS in nekaterih svetnikov ter z njimi povezanih oseb.

Predstavniki CI, ki so zbirali podpise, naj bi baje »gnjavili občane«,  do župana baje »prihajajo številne pripombe občanov o načinu zbiranja podpisov«.

 

Peticijo je pri polni zavesti podpisalo 450 polnoletnih, opravilno sposobnih občanov.

 

Od tega je 427 podpisnikov iz KS Kanal (in od tega je natančno: 366 podpisnikov iz Kanala, 35 podpisnikov iz  Gorenje vasi, 17 podpisnikov iz Morskega, 6 podpisnikov iz Bodreža, 3 podpisniki iz Ajbe), 17 podpisnikov iz drugih naselij v občini in 6 podpisnikov izven občine Kanal.

Peticijo so podpisali krajani, ki jih trasa obvoznice neposredno tangira in bodo zaradi nje osebno prizadeti in številni drugi krajani, ki menijo, da je taka rešitev obvoznice nedomišljena in prostorsko nesprejemljiva.

 

Taki obvoznici torej ne nasprotuje samo pet krajanov, kot je izjavil župan na zboru krajanov 27. junija 2013, temveč 450 občanov.

 

Predstavniki CI, ki so zbirali podpise, niso nikogar silili v podpisovanje! Res pa je, da je bilo verjetno kasneje komu žal, da je podpisal peticijo, ker se je zbal maščevanja župana in občinske uprave.

Od občinskega financiranja in županove benevolence pri tem je odvisno delovanje številnih lokalnih društev, vrtcev, organizacija lokalnih prireditev, razdeljevanje različnih  občinskih subvencij in podobno.

Občinska uprava je s 24 zaposlenimi tudi tretji največji zaposlovalec v občini. Družinski člani in sorodniki zaposlenih na občini pa seveda tudi niso želeli s podpisom ogroziti njihovih rednih zaposlitev, čeprav so med njimi tudi taki, ki so jih prepričali argumenti CI.

Nekateri krajani so odkrito povedali, da se jim zdi taka obvoznica sicer katastrofa, vendar se niso želeli osebno izpostavljati s podpisom.

 

V CI iniciativi smo pri zbiranju podpisov predvsem ugotovili, da so krajani izredno slabo informirani o načrtovani trasi obvoznice. V mentalni sliki večine krajanov je bila obvoznica umeščena v prostor »nekje pri pokopališču«, le redki so vedeli, da bo nov most le 200 m oddaljen od starega. 

 

Župana seveda moti, če kdo »gnjavi« občane. Idealen občan po županovem okusu je ves čas v »zimski hibernaciji« in se ne briga preveč podrobno za »občinske posle«. Iz zimskega spanja se lahko zbudi samo v času volitev, občinski uslužbenec pa obvezno v času predčasnih volitev, ko mora oditi na volitve in ponovno glasovati zanj. V okoljih z nerazvito demokratično politično kulturo, kamor spada tudi območje občine Kanal ob Soči, je seveda kritična civilna družba nezaželjena, ker moti ustaljeno ribarjenje v kalnem.

 

Ko župan pravi, da do njega »prihajajo številne pripombe občanov o načinu zbiranja podpisov«, ga v CI javno sprašujemo ali je morda osebno poklical nekatere podpisnike peticije. Ker župan glede na svojo funkcijo prav gotovo dobro pozna ustavno ureditev v RS, verjetno tudi ve, da so zahteve za razpis referenduma, organiziranje civilnih iniciativ in podpisovanje peticij ustavno zagotovljene demokratične pravice državljanov RS in tudi občanov Občine Kanal ob Soči.

 

Predsednik KS Kanal je v tretjem zaporednem mandatu na tej funkciji očitno KS že popolnoma sprivatiziral in pri tem pozabil, da je KS organ lokalne samouprave, ki mora po zakonu zastopati vse krajane. Zasebno mnenje predsednika KS o obvoznici je njegova osebna stvar in pravica, javno in napram občini pa mora zastopati tudi mnenje 427 opredeljenih krajanov KS, ki nasprotujejo taki obvoznici. Še huje, predsednik KS je postal glavni lobist za gradnjo sporne obvoznice.

 

Na tem mestu se zahvaljujemo občinski svetnici Miri Bandelj za državljanski pogum, ker si je edina drznila opozoriti na neupoštevanje mnenja krajanov Kanala in se je pri glasovanju vzdržala.

 

Civilna iniciativa proti gradnji kanalske obvoznice na sporni trasi obvešča javnost, da ne glede na odločitev občinskega sveta, ne odstopa od svojih zahtev in nadaljuje s svojim delovanjem do uresničitve svojega cilja.

 

 

V Kanalu, 15. oktobra 2013

 

 

Oglejte si tudi