Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Na novo odkriti Franc Šuligoj - Kanalec

V soboto, 4. avgusta, smo v Seniškem Bregu v Senici in v Levpi predstavil projekt Franc Šuligoj, ki ga je Športno kulturno turistično društvo Seniški Breg prijavilo na razpis kanalske občine za področje kulture. V tem okviru smo odkrili spominsko ploščo na umetnikovi rojstni hiši v Senici, odprli razstavo njegovih del in izdali knjigo o njem.
Franc Šuligoj, soboslikar, slikar in pesnik, je bil rojen 1. decembra 1899 v Senici pri Bulčevih. Večji del življenja je prebival v Kobaridu in širši okolici, kjer je znan tudi kot Kanalec (ponekod Kanalčan). Njegovi sorodniki so si že dlje časa želeli raziskati njegovo življenje in delovanje ter ga predstavili v rojstnem okolju. Pobudnika sta bila Davorina Šuligoj in Miran Jug, predsednik ŠKTD Seniški Breg. 

Jug je v zelo kratkem času uspel zbrati gradivo in opraviti raziskavo, povezano s Šuligojevim življenjem in delom. Obseg Šuligijevih del ga je na koncu presenetil: "Uspelo mi je popisati pričevanja ljudi, spomine nanj in zbrati njegovo delo, ki zajema okrog šestdeset slik ter vsega skupaj okrog osemdeset pesmi.«


Trije zvezki pesmi z ilustracijami in 63 likovnih del je sedaj predstavljenih v knjigi Franc Šuligoj - Kanalec in njegova ustvarjalnost»Pričujoča knjiga bo naredila Franca nesmrtnega. Ponosen sem, da je moj sorodnik in zelo sem vesel, da je ta projekt prišel na vrsto, saj so ljudje, ki so Franca poznali, stari med 70 do 90 let in bi bilo kasnejše raziskovanje nedvomno okrnjeno,« pojasnjuje Jug.


Pričevanja o Francu Šuligoju je zbiral tudi popisovalec ljudskega izročila Pavel Četrtič in mu leta 2010 posvetil članek Umetnik v sliki in besedi, objavljen v glasilu Posoškega razvojnega centra. Na Šuligoja je naletela tudi Alenka Božič: »Okrog leta 1975 sem kot sodelavka raziskave pod mentorstvom prof. Borisa Paternuja pripravljala diplomsko nalogo o slovenskem narodnoosvobodilnem oziroma odporniškem pesništvu, predvsem na Tolminskem. /…/  Med pisci je bil tudi Franc Šuligoj. V antologijo Slovensko pesništvo upora I‒IV, 1987‒97, je zajeto med drugim njegovo besedilo Slovenskim žrtvam v Trstu.«


Razstavo, ki je bila na ogled 4. in 5. avgusta v večnamenski dvorani v Levpi, je postavila Petra Paravan. V knjigi pa je o Šulogojevi likovni ustavrjalnosti zapisala: »Slogovno so dela prepoznavna v realizmu, ki niha od poenostavljenih, otrdelih in okorelih oblik ploskovitosti k redkejšim, a bolj natančnim in dovršenim oblikam plastičnosti. K večjemu realizmu je prispevalo delo z opazovanjem ali kopiranjem podobic, fotografij, figuric itd.«


Odkritju spominske plošče na Šuligojevi rojstni hiši v Senici št. 22, je sledila predstavitev knjige in odprtje razstave. V kulturnem programu so iz letala Aerokluba Bovec najprej spustili slovensko zastavo, nato je  Sandra Leban recitirala pesem Naša vas, po napevu Volga, Volga pa so pesem Soči pod vodstvom Klemna Nanuta zapeli nekateri člani Moškega pevskega zbora Kazimir Nanut. Čast odkrivanja spominske plošče je doletela Mirana Juga.  

Na razstavi v Levpi je bil na ogled tudi Šuligojev rokopisni zvezek in pesem Soči, kakor tudi naknadno najdene risbe in fotografije ohranjenih hišnih stenskih poslikav. Urednica knjige, Mojca P. Kofol, je na predstavitvi povedala, da se bo nedvomno našlo še kaj, kar je ustvaril. Z orisom nastale knjige, ki nam nazorno prikazuje pretekli čas, dogodke in ljudi, je nakazala težavnost priprave in druge posebnosti, ki kličejo po nadaljnji obravnavi.  Miran Jug pa je povedal, da bodo v rojstni hiši Franca Šuligoja uredili tudi njegovo spominsko sobo.

Če bi knjigo o Francu Šuligoju želeli kupiti, kontaktirajte Mirana Juga, na mobilno številko 041536957. 

Oglejte si tudi