Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
8°C
NED.
20°C
11°C
Oceni objavo

Zborovsko praznovanje

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti območne izpostave Nova Gorica v sodelovanju s Kulturnim društvom Svoboda Deskle in Osnovno šolo Deskle organizira vsako leto revijo pevskih zborov Goriške. Zaradi številnih zborov se revija spremeni v tradicionalno tridnevno pevsko praznovanje.
Na reviji je nastopilo 23 zborov, vokalnih skupin in manjših zasedb, ki so se predstavili z raznolikim in pestrim programom. Revijo je že drugo leto spremljala strokovna spremljevalka, glasbena pedagoginja, Maja Cilenšek, ki je navdušena nad dobrim nivojem revije.  Poudarila je, da je bilo slišati predvsem veliko del iz domače zborovske literature, da imajo sicer ambicioznejši zbori običajno v programu tudi tuje skladbe, a je slednje bolj izjema kot pravilo. Po vsakem koncertu je opravila razgovor z zborovodji, največkrat pa jim je svetovala, naj izpopolnijo vokalno tehniko, ki je osnova. 

Na letošnji reviji smo zasledili nekaj novosti. Prvič sta nastopila dva sestava: Mešani pevski zbor Klasje Bukovica – Volčja Draga in Quercus Quintet. Moški pevski zbor Anton Klančič iz Mirna je prenovljen z mladimi fanti,  ki so prejšnja leta nastopali še v fantovski skupini. Mladi skladatelj Anej Černe pa je letos priredil 3 skladbe za MePZ Lipa iz Šempasa. Slišali pa smo tudi uglasbitev poezije Pred Svetogorsko kraljico pokojnega dolgoletnega deskljanskega župnika Danila Cimpriča (skladatelj Miran Rustja, izvedel Župnijski mešani pevski zbor Šempeter) .

Občinstvo je tudi letos izbiralo naj zbor posameznega koncertnega večera. Petkovi zmagovalci so bili pevci Noneta Brda, sobotne zmagovalke Vokalna skupina Vinik, nedeljski naj zbor pa je bil Komorni zbor Grgar. 

Strokovno spremljevalko smo vprašali, kako sta se odrezala domača zbora, MePZ Jože Srebrnič Deskle in MoPZ Kazimir Nanut Kanal.

"Mešani pevski zbor Jože Srebrnič Deskle je na reviji predstavil zahteven in na trenutni zborovski sceni aktualen program. Zapeli so skladbo nemškega romantičnega skladatelja Josefa Rheinbergerja ter dve priredbi slovenske ljudske pesmi. Najprej istrsko Mamca, pošljite me po vodo v priredbi mlade skladateljice Mateje Petelin, nato pa belokranjsko Igraj kolce  v priredbi Jakoba Ježa. Zbor ima zavidljivo tradicijo, poseben pečat pa mu daje muzikalnost njegove dolgoletne zborovodkinje Adele Jerončič."

 

"Moški pevski zbor Kazimir Nanut Kanal je v svoj program uvrstil dela iz slovenske zborovske zakladnice. Predstavili so nam dve umetni skladbi Vinka Vodopivca na tekste Simona Gregorčiča in Jože Lavrenčiča ter se tako poklonili domačim ustvarjalcem. Nastop so zaključili z Ježevo priredbo belokranjske ljudske. Zbor odlikujeta urejeno podajanje in stabilna intonacija, za kar gre zasluga zborovodji Klemnu Nanutu."

Oglejte si tudi