Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
12°C
ČET.
20°C
13°C
Oceni objavo

GREGORJEVANJE 2016

Ko mlado sonce premaga luno, smo se letos tretjič srečali v Parku Pečno, da prisluhnemo prebujanju narave ter tako v sebi preženemo zimsko okorelost, na široko odpremo čute in v sebi prižgemo radovednost, ljubezen in ustvarjalnost. Gregorjevo je za PP najlepši dogodek, saj se z brstenjem rojeva novo življenje v njem, uresničevati se začnejo nove ideje in načrti in gozdne poti ponovno oživijo. Skupaj z nami praznuje tudi Klub keramikov Kanal, ki je začetni pobudnik tega dogodka. Letos mu je namenil dva projekta in sicer izdelavo že tradicionalnih piščali ter izdelavo novih figuric, ki bodo nadomestile tiste, ki jih je že načel zob časa. Tako je park bogatejši za petnajst novih zgodb, ki vam jih figurice pripovedujejo. V sklopu drugega projekta je nastala tudi skupina figur, ki jih je z mislijo na pomladansko prebujanje naredil Primož Kožuh in so skupaj s fotografijami razstavljene v galeriji Razglednica kot prostorska razstava. 
Z glasbenim nastopom v naravnem okolju sta nas navdušili dve skupini. Najprej je pod kapelico zaigral godalni kvartet Exandi, v katerem igrajo dijakinje Julija Černe, Špela Črv, Kati Harej in Ana Stibilj. Na istem prizorišču jim je sledila vokalna skupina Reunion iz Solkana, v kateri je nastopilo 70 pevcev. Nastop so nato zaključili pod Razglednico. Obojim se še enkrat iz srca zahvaljujemo .
Simbol gregorjevanja v PP je keramična piščal. Piščal, s katero lahko povzamemo žvrgolenje ptic, ki se na Gregorjevo pregovorno ženijo in prevzamemo njihovo silno strast. PP želi v vas vzpodbuditi dar opazovanja, zato smo 150 piščalk skrili ob poti in ste jih morali poiskati. Žal je skupina otrok iskanje razumela kot športni izziv in v žepe stlačila po več piščalk in tako razočarala tiste, ki so ostali brez. 

Letos je imelo gregorjevanje tudi dobrodelni namen, saj smo zbirali prostovoljne prispevke za sklad za izvenšolske dejavnosti OŠ Kanal. S tem želimo na simboličen način vzpodbujati kreativnost med mladimi Kanalci. 

Dogodek je tradicionalno povezoval član društva Gregor Maver.
Okrepčali smo se s hrano, ki so jo s seboj prinesli obiskovalci ter ješprenko, ki so jo za dogodek skuhali v Ošteriji Matija. Vino je še enkrat več doniral Solkanski konzorcij opuščenih vinogradov. Vsem se zahvaljujemo za prispevek.
Ponosen sem, da je malemu društvu O.Z.O.N. uspelo izpeljati takšen dogodek. Zahvala vsem članom, ki ste pri tem sodelovali. 

Še enkrat hvala vsem obiskovalcem, zbralo se nas je preko 200.Se vidimo spet ob naslednjih dogodkih.

Oglejte si tudi