Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
18°C
6°C
Oceni objavo

Gostovanje gledališke skupine Globočak - Kambreško v Makedoniji

Strokovna izmenjava dobrih praks, vzpostavljanje kulturnih vezi s slovenskim društvom v Makedoniji.

Člani Gledališke skupine Globočak - Kambreško smo v sredo, 20. marca, z letalom odpotovali na gostovanje v Makedonijo. Posebno doživetje – nekaj potnikov iz skupine je prvič poletelo. Najprej strah, skrb, adrenalinska napetost, pričakovanje … potem pa letališki vrvež in kontrole, ki so nam preusmerile misli, prepustili smo se toku, otresli teže vsakdanjosti in se napotili v brezskrbnost.

Izbrali smo pravi termin – Makedonija praznuje praznik pomladi. Izbrali smo prava organizatorja: Maja Ivančič in Leon Zidar, hvala vama, da sta nam pripravila tako čudovito potovanje. Tam praznovanja trajajo več dni, živi se za danes, vzamejo si čas za večerna druženja z družino in prijatelji. Znajo se veseliti, znajo uživati, živeti! V njihovem tempu življenja smo nekaj dni uživali tudi mi.

Prvi dan smo prespali v Skopju, naslednji dan nadaljevali do Bitole, kjer smo ostali dve noči in nazaj grede prenočili še v Ohridu. V štirih dneh smo si ogledali številne kulturne in naravne zanimivosti. Obiskali smo Šutko, naselje z največjim številom Romov na svetu, šli v kanjon Matka, si ogledali vinsko klet v središču vinorodnega območja Tikveš in se udeležili degustacije njihovih vrhunskih vin, si ogledali makedonski bazar z nepregledno pisano ponudbo. Peljali smo se mimo Prespanskega jezera, čez nacionalni park Galičica, do samostana sv. Neuma in vstopili v koliščarsko naselje z muzejem podvodnih izkopanin. V zasebnem muzeju narodnih noš so nam ponudili domačo mastiko in prespanska jabolka. Ob Ohridskem jezeru smo nadaljevali do Ohrida z značilno arhitekturo. Tu smo si kupili prave ohridske bisere. Vsak večer smo večerjali v eni od domačih gostilen, kjer so nam uz muziko postregli svoje slastne specialitete: od šobske solate, nič koliko vrst sirov, mesa do ajvarja, čevapčičev, burekov, baklave. Doživeli smo njihov ples kolo, pa tudi naš slovenski valček in polko.

Kot se za gledališko skupino spodobi, smo si ogledali  arheološka amfiteatra Herakleja in Ohrid. Višek našega potovanja pa je bilo gostovanje v Bitoli, kjer smo se predstavili s svojo novo igro Daria Martiniga Čudna bolezen. Nastopili smo v Narodnem gledališču Centra kulture v Bitoli, kjer nas je prijazno sprejela predsednica Tanja, skupaj s slovenskimi izseljenci in njihovimi potomci, ki sodelujejo v Slovenskem izseljenskem društvu Triglav Bitola. Po predstavi so nam pripravili družabni večer ob njihovih domačih specialitetah. Mi pa smo jih presenetili s slovensko potico in izdelki iz svojih krajev. Dolgo v noč smo navezovali stike in se skupaj veselili. Bilo je nepozabno. Razdelili smo jim tudi reklamni material svoje občine Kanal ob Soči in podjetja Eternit Slovenija d.o.o. Anhovo. Obljubili smo si, da se kmalu spet vidimo. Verjetno bo to že v septembru, ko oni načrtujejo obisk Slovenije.

 

Besedilo: Zdenka Brešan

 

Oglejte si tudi