Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
11°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

Gledališče? Zakaj pa ne!

Začetek septembra je čas, ko v Kulturnem društvu Svoboda Deskle ob finančni podpori Občine Kanal ob Soči pričenjamo z vpisom abonmajev. Abonma za novo sezono 2012 – 2013 je sestavljen iz šestih predstav slovenskih poklicnih gledališč in enega amaterskega. Predstave bodo praviloma ob sobotah.
Tekst: Kulturno društvo Svoboda Deskle

Izbrali smo predstave, ki v slovenskem prostoru razveseljujejo številno občinstvo:

39 STOPNIC (vohunska triler komedija) v izvedbi Špas Teatra iz Mengeša. Režija: Jaša Jamnik.
Igrajo: Nataša Tič Ralijan, Uroš Smolej, Gojmir Lešnjak Gojc, Primož Ekart. Umor še nikoli ni bil taka komedija! Hitchcockov klasični vohunski triler 39 stopnic je dobil svojo odrsko različico, komedija, ki združuje najboljše od filma, romana in gledališča ter mojstrsko prepleta žanre z odličnimi igralci, ki prinašajo na oder svežino. Richar Hannay se znajde v situaciji, ko nedolžen beži pred policijo, ki je prepričana, da je morilec, ter pred tujimi agenti, ki jih želi razkrinkati in rešiti državo pred skrivnostno organizacijo. Dirjajoči vlak, dirkanje avtomobilov, strmoglavljenje letala, lisice, manjkajoči prsti, špijoni in malo staromodne romance ga spremljajo na v tej vratolomni vohunski dogodivščini.
Hitro, smešno in divje! 4 igralci, 139 vlog v 100 minutah! Žlahtna komedij (po izboru občinstva) in Jaša Jamnik žlahtni režiser na festivalu Dnevi komedije 2012 v Celju.

KO SEM BIL MRTEV (burleska) v izvedbi SNG Drama Ljubljana. Režija: Diego De Brea. Igrajo: Alojz Svete, Janez Škof, Jernej Šugman, Boris Mihalj in pianist Jože Šalej k.g. Skoraj sto let stari nemi istoimenski film, ki je razveseljeval vojake na frontah prve svetovne vojne, je v sodobni gledališki prostor »postavil« Diego De Brea. Lubitschev junak je lahkoživ bonvivan, ki se ob večerih rad izmuzne od doma in predaja veselju s šahiranjem v radoživi moški družbi. Bolj kot ženo to moti njegovo taščo, ki mu lepega dne (pravzaprav sredi noči) zaklene vrata, nesrečni mož pa mora prespati na neudobnem stopnišču. Naslednjega dne napove samomor in izgine. Namesto v smrt se odpravi v svobodo samskega življenja. Domnevna vdova žaluje, mož pa se tudi kmalu naveliča postopanja. V svoj nekdanji dom in k ženi, ki jo vendar ljubi, se vrne v vlogi služabnika. A tašča že išče novega ženina za užaloščeno hčer. Žlahtna komedija (izbor strokovne žirije) in Diego de Brea žlahtni režiser na festivalu Dnevi komedije 2011 v Celju.


SLJEHRNIK (burkaška moraliteta) v izvedbi SNG Nova Gorica in Gledališča Koper. Režija: Vito Tufer. Igrajo: Iztok Mlakar, Marjuta Slamič, Rok Matek, Teja Glažar, Igor Štamulak, Ajda Toman, Ivo Barišič, Radoš Bolčina. V življenju ni nič gotovega razen smrti in davkov. To zelo dobro ve tudi Mlakarjev slehernik, novodobni slovenski bogataš, katerega duša uživa v blagostanju, dokler na vrata ne potrka brezsrčna iztrjevalka, pred katero ni moč ubežati. Iztok Mlakar se je tokrat inspiriral pri Hugu Hofmannsthalu, ki je natanko pred sto leti napisal Slehernika, igro o smrti bogatega človeka. Mlakarjev sodobni Jožef Slehernik - Pepi je razpet med tu in onstran: tu pleše med Ženo, Revežem, Komparetom, Žandarjem, Putano ter sveto trojico, Pravnikom, Politikom in Finančnikom, onstran pa med Smrtjo, Bogom, Materjo in Hudičem. Bistvena razlika v razumevanju poante motiva pa se seveda vzpostavi v razpletu, saj junaka po vrtinčenju skozi moderne preizkušnje na koncu poti ne čaka odrešenje, ampak ...


ŽENITEV (komedija) v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega. Režija: Diego de Brea

Igrajo: Jana Zupančič, Bernarda Oman, Tanja Dimitrievska, Jožef Ropoša, Sebastian Cavazza, Gregor Čušin, Jaka Lah, Janez Starina, Gaber K. Trseglav. Agatja Tihonovna se moži. Njena stara teta Arina si zanjo želi trgovca, kot je bil pokojni oče, ženitna posredovalka Fekla pa išče nekaj boljšega; naj bo Agatjin bodoči mož plemenit, ugleden gospod. Na drugi strani se za poroko končno odloči tudi zapriseženi samec, dvorni svetnik Podkoljosin , a se nikakor ne more odločiti za eno od nevest, ki mu jih priporoča Fekla. Po treh mesecih ga spreten trgovec, prijatelj Kočkarjov, končno odvleče na obisk k Agatji. Na njenem domu se prav takrat zbere pisana druščina odcvetelih samcev, eksekutorjev, častnikov in nekdanjih pomorščakov, ki jih je Fekla kot primerne kandidate po stasu in stanu nalovila po mestu. Med njimi se vname petelinji boj…


PROTI SEVERNEMU VETRU (romantična drama) v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj. Režija: Alan Jelen. Igrata: Vesna Pernarčič, Rok Vihar k.g., glas Bernharda Rothnerja Peter Musevski. Emmi in Leo, oba sredi tridesetih, si ne pišeta le v nočeh, ko piha severni veter in Emmi ne more spati, temveč sta vsak dan znova ujetnika sladkega čakanja na naslednje sporočilo. Stavek za stavkom se v virtualni anonimnosti zaljubita. Predstava je nastala na osnovi istoimenske nemške uspešnice o spletnem ljubezenskem razmerju. To se začne naključno, s tipkarsko napako. Zaradi nje elektronska pošta pristane na napačnem naslovu. Šaljiv odgovor iz vljudnosti spodbudi izmenjavo zabavnih elektronskih sporočil, ki neustavljivo preraščajo najprej v besedni flirt, nato pa v napeto, presenetljivo, prisrčno dopisovanje, prežeto z igro domišljije, iskanjem bližine, pristno romantiko, inteligentnim humorjem in drzno odkritostjo. Vesna Pernarčič, žlahtna komedijantka na festivalu Dnevi komedije 2012 v Celju.


Eduardo de Filippo: FILUMENA MARTURANO (poročna melodrama po napolitansko) v izvedbi Gledališča Koper in SNG Nova Gorica. Režija: Katja Pegan. Igrajo: Saša Pavček, Bine Matoh, Ivo Barišič, Teja Glažar, Lara Jankovič, Ajda Toman, Blaž Popovski, Igor Štamulak, Rok Matek, Blaž Valič. Filumena Marturano, ki jo je premožni Domenico Soriano pred petindvajsetimi leti pobral iz napolitanske javne hiše in je ves ta čas zaman upala, da jo bo vzel za ženo, nenadoma na smrt zboli. Da bi ji olajšal zadnje ure, se Soriano z njo na smrtni postelji poroči – tedaj pa Filumena kot po čudežu ozdravi. S pravicami, ki ji jih prinaša novi »status«, sklene, da bo nadomestila vse, kar je v teh letih zamudila …


DODATNA PREDSTAVA (amaterska gledališka predstava).

Cena abonmaja 60 EUR, učenci, dijaki, študentje 35 EUR.

Vpisujemo pri blagajni kulturnega doma v Desklah (tel. Številka 39 53 210), stalni abonenti si lahko zagotovijo dosedanje sedeže:

v ponedeljek, 10. septembra 2012 med 8. in 10. uro in popoldne med 17. In 19. uro

v torek, 11. septembra med 17. In 19. uro.

Nove abonente bomo vpisovali:

v torek, 18. septembra med 17. In 19. uro

v sredo 19. septembra med 17. In 19. Uro

O datumu posamezne predstave bomo, kot običajno, obveščali po pošti (teden pred predstavo). Obetajo se prijetni sobotni večeri. V upanju na še eno uspešno sezono vas vabimo k vpisu.

Oglejte si tudi