Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
8°C
NED.
20°C
11°C
Oceni objavo

Srečanje vodstva OOZ Nova Gorica z goriškima poslancema

Z namenom vzpostavitve neposrednega stika med Območno obrtno-podjetniško zbornico Nova Gorica in goriškimi poslanci v državnem zboru ter predstavitve problematike obrti in podjetništva na Goriškem in širše, se je v popoldanskih urah v ponedeljek, 16. marca 2015 na sedežu OOZ Nova Gorica odvilo srečanje, na katerega sta bila vabljena poslanca ga. Mirijam Bon Klanjšček in g. Matjaž Nemec.

Poleg gostiteljev so na srečanju sodelovali tudi Branko Meh, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenija, in mag. Maja Rigač, zadolžena za zastopanje gospodarskih interesov pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenija.

Po pozdravnem nagovoru predsednika OOZ NG Zorana Simčiča in izpostavitvi najbolj perečih problemov, s katerimi se srečujejo obrtniki in podjetniki, je direktorica OOZ NG Boža Loverčič Špacapan predstavila vlogo in dejavnosti novogoriške OOZ, ki nudi članom širok nabor storitev, ki jih potrebujejo za svoje nemoteno delo. Branko Meh je nato orisal stanje na področju obrtništva in podjetništva v Sloveniji, kjer je izpostavil pomen nekaterih izmed najbolj perečih problematik, kot so: javna naročila, regresni zahtevek, davčne blagajne, deregulacija poklicev, stečajni postopki, problem upokojenih podjetnikov. Kljub dobremu sodelovanju med nekaterimi predstavniki vlade in obrtno zbornico je po njegovih besedah zaznati občutek, da se država pravzaprav ne zaveda, kakšna je njena vloga pri reševanju problematik, s katerimi se srečujejo obrtniki in manjša podjetja, tisti stebriči gospodarstva, ki se trudijo preživeti v nenehno se razvijajoči zgodbi zapiranja obrti in podjetij. »Brez dobrega gospodarstva, ni dobre sociale. Pogoji morajo biti enaki za vse in ne kot je pri nas folklora, da se favorizira velika podjetja in poznanstva. To ne more biti izhod iz krize, to nas je pravzaprav pahnilo vanjo.« Kljub vsebinsko zahtevni tematiki, je tudi po zaslugi povabljenih poslancev na srečanju zavel optimistični duh: »Midva z Mirjam vzorno sodelujeva, boljše kot tako skoraj ne bi mogla. Vašemu vabilu sva se rade volje odzvala prav zato, da vidiva kako lahko pomagava pri reševanju problematike obrtništva in malega gospodarstva. Veseli naju,« je v imenu obeh zaključil Nemec, »da ste nama plastično in konkretno prikazali najbolj pereče problematike vašega področja in da sedaj pravzaprav bolje razumeva določene pomanjkljivosti in vrzeli v zakonodaji, ki bi jim lahko skupaj poiskali rešitve.«

Svoje poglede okrog obrtništva in podjetništva sta izrazila tudi Roman Pogorelec in Darko Petrovčič, a o tem v obširnejšem prispevku poletne številke Podjetniških novic.

 

Zapisala: Barbara Poša Belingar

Oglejte si tudi