Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

47. Teden kulture v Desklah

Februar je v Desklah že tradicionalno v znamenju kulturnih dogodkov. Za to poskrbi domače Kulturno društvo Svoboda Deskle in tudi letos ni bilo nič drugače.

Začelo se je 30. januarja s tridnevno Revijo pevskih zborov  Goriške in z različnimi kulturnimi dogodki za otroke in odrasle nadaljevalo do 28. februarja, ko je v polni dvorani pod dirigentskim vodstvom Pie Cah nastopal Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, katerega glavno poslanstvo je že več kot štirideset let (ustanovljen leta 1972) prenašanje izročila NOB in odporniškega gibanja, ohranitev partizanske pesmi in  posredovanje idealov miru, bratstva in enakopravnosti med narodi. Koncert v deskljanski dvorani je imel dobrodelno noto, večji del prispevkov obiskovalcev je bil namenjen humanitarni akciji »AED v Deskle« (za nakup defibrilatorja v naši krajevni skupnosti).

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika, 7. februarja, smo najprej odprli razstavo slikarskih del Likovne skupine Svetloba Deskle »Štirje letni časi«. Slike so nam prikazale naravo skozi vse leto, lahko smo občudovali številne barve barvite jeseni, snežne zime, cvetoče pomladi in vročega poletja.

Prevzeti od lepote narave smo se nato lahko udeležili osrednje prireditve 47. Tedna kulture. Na odru kulturnega doma v Desklah se je odvijal komorni kabaret "100 svečk za Ježka", poklon Franu Milčinskemu Ježku ob 100-letnici rojstva. Fran Milčinski  Ježek, satirik, humorist, komik, igralec, scenarist, režiser, mladinski pisatelj, pesnik in šansonjer (rojen 14. decembra 1914. leta) velja za enega najbolj vsestranskih slovenskih umetnikov 20. stoletja. Del njegove bogate zapuščine smo imeli priliko videti in slišati tudi v Desklah, komorni veseli večer v počastitev 100-letnice njegovega rojstva so nam so nam predstavili Nana Milčinski, Janez Hočevar Rifle, Juš Milčinski, Ivan Lotrič in pianist Joži Šalej. Izjemna predstava, polna smeha, čudovite glasbe  in lepih spominov.

Nedeljsko popoldne 8. februarja, dan, ko Slovenci praznujemo kulturni praznik,  pa je bilo namenjeno otrokom in njihovim spremljevalcem. Mame nekaterih učencev OŠ Dobrovo, Podružnica Kojsko, so odigrale gledališko predstavo »Mandarinca«. Zgodbica se odvija v gozdu, ki ga dva razbojnika želita pozidati, škratki, veter, kraljica ter smetko jima tega ne dovolijo.  Se morda sprašujete, ali jim je uspelo? Če ste si predstavo ogledali, potem veste, kako se je zgodbica končala.

Končal se je tudi 47. Teden kulture v Desklah in to s spoznanjem, da je organizacija in izvedba prireditev potekala brez težav in uspešno, osrednja prireditev je bila brezplačna, obveščali smo občane po pošti, preko internih strani in po radijskih valovih, a naša vljudna povabila in informacije niso dosegla svojega namena, saj obisk prireditev ni bil tak kot smo ga pričakovali. In kakšen je bil naš namen? V naš kulturni hram pritegniti čim več občinstva na zanimive in enkratne prireditve, saj organizatorji smo hvaležni, če nas počastite z obiskom.

Oglejte si tudi