Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Srednjeevropska cerkvena pot tudi skozi kanalsko občino

Srednjeevropska cerkvena pot bo po zaslugi sodelavk raziskovalne postaje ZRC SAZU Nova Gorica vključevala tudi cerkve iz kanalske občine: cerkev Marijinega imena (Marijino Celje) v Ligu in cerkev Marije Snežne v Nadavčah,
Tekst: Jasna Fakin Bajec in Petra Kolenc, Raziskovalna postaja ZRC SAZU Nova Gorica

 

 

V okviru programa evropskega transnacionalnega teritorialnega sodelovanja v Srednji Evropi, ki  je sofinanciran iz strukturnih skladov Evropske unije, smo sodelavke Raziskovalne postaje ZRC SAZU iz Nove Gorice kot projektni partner vključene v mednarodnem projektu THETRIS – THEmatic Transnational church Route development with the Involvement of local Society/Razvoj tematske mednarodne cerkvene poti s sodelovanjem lokalne skupnosti. Vodilni partner projekta je Združenje občin območja zgornje Tise iz Fehérgyarmata (Felsö-Tisza Vidéki Többcélú Kistérségi Társulás iz) na Madžarskem; sodeluje še 10 partnerjev iz srednjeevropskih regij: iz Češke, Nemčije, Slovaške, Italije, Avstrije, Poljske in Slovenije (poleg  RP ZRC SAZU Nova Gorica še Poslovno podporni center iz Kranja). Projekt, ki poteka od julija 2012 se bo zaključil konec leta 2014.

 

Z zavedanjem, da se podeželje Srednje Evrope spopada z demografskimi problemi in nerazvitostjo, hkrati pa v svojih vaških jedrih skriva nešteto dragocenih in zanimivih kulturnih vrednot, je namen projekta oblikovati strategijo, sodobne pristope in tehnike ohranjanja in trajnostne rabe kulturne dediščine za zagotavljanje socialne in ekonomske vitalnosti podeželskih skupnosti. Projekt se bo skozi pet delovnih sklopov osredotočil na cerkveno kulturno dediščino, zlasti na ohranjanje, predstavljanje in rabo srednjeveških in romarskih cerkva, ki v mnogih skupnostih igrajo ključni element srečevanja in povezovanja ljudi. Ker je njihov socialni in ekonomski pomen velikokrat izključen iz regionalnih, državnih ali transnacionalnih razvojnih strategij, bo projekt na podlagi regionalnega identificiranja in ovrednotenja cerkvene dediščine, priprave SWOT analiz in oblikovanja regionalnih cerkvenih poti, ki bodo osnova za skupno virtualno čezmejno pot, podal inovativne tehnološke rešitve, strategije in priporočila o sodobnih pristopih  uporabe in izkoriščanja cerkvenih vrednot.

 

Skozi projekt bodo testirane tudi različne informacijske in komunikacijske tehnologije (QR kode, GPS sledenje, 3D foto natečaj za mlade), ki lahko zmanjšajo stroške dediščinskega upravljanja in promocije ter hkrati k dediščinskih aktivnostim pritegnejo mlajše generacije. Projektne aktivnosti potekajo vzporedno na regionalnem območju, kjer delujejo ustanovljene regionalne delovne skupine, na čezmejnih srečanjih, kjer sodelujoči partnerji izmenjujemo različna mnenja, izkušnje in dobre prakse. Velik poudarek projekta je na vključevanju deležnikov iz lokalnega okolja (predstavnike župnij, nacionalnih dediščinskih institucij, občinskih oblasti in turističnih organizacij), ki so glavni upravljavci kulturne dediščine in njene sodobne rabe za izboljšanje kvalitete življenja v lokalni skupnosti.  

 

Sodelavke Raziskovalne postaje ZRC SAZU v Novi Gorici smo vodje petega delovnega sklopa. S svojim strokovnim znanjem bomo poleg vodenja predstavljenih aktivnosti izvedle še izobraževanje o prenosljivosti elementov dobrih praks upravljanja z dediščino v lokalno okolje, ter izobraževanje o pomenu in načinih vključevanja lokalnega prebivalstva v različne dediščinske aktivnosti, saj so domačini poglavitni akterji nadaljnje rabe kulturne dediščine. V okviru tretjega delovnega sklopa smo tudi oblikovale regionalno cerkveno pot po Goriški regiji, v katero smo vključile Marijina božjepotna svetišča med Alpami in Krasom. V skupno srednjeevropsko cerkveno pot bomo tako pritegnile sledeča svetišča: 1. cerkev Lavretanske Matere Božje v Trenti, 2. cerkev Device Marije v Polju pri Bovcu, 3. cerkev Marijinega imena na Mengorah, 4. cerkev Marijinega imena (Marijino Celje) v Ligu, 5. cerkev Marije Snežne v Nadavčah, 6. cerkev Device Marije na Vrhovlju pri Kojskem, 7. baziliko Marije Božje Matere na Sveti Gori, 8. cerkev Gospodovega oznanjenja na Kostanjevici pri Novi Gorici, 9. cerkev Žalostne Matere Božje na Mirenskem Gradu, 10. cerkev Brezmadežne Device Marije na Gradišču nad Prvačino, 11. cerkev Marijinega vnebovzetja nad Vitovljami, 12. cerkev Marije Snežne na Obeluncu nad Gočami, 13. cerkev Marije Tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi in 14. cerkev Device Marije Oberšljanske pri Komnu. Naštete cerkve bodo predstavljene v okviru virtualne srednjeevropske cerkvene poti na internetni strani in v krajši brošuri, ki bo izšla konec leta 2013. Pet posebej izbranih cerkva bo tudi označenih z napisnimi tablami. Zagotovo je omenjeno sodelovanje v projektu prispevek k promociji Goriške sakralne dediščine v Evropi.

 

 

V okviru projekta THETRIS poteka tudi mednarodni 3D FOTOGRAFSKI NATEČAJ ZA MLADE. Sodelujejo lahko študentje oz. mladi v starosti med 15 in 26 let. Udeleženci lahko izberejo največ 3 cerkvene objekte s seznama cerkva  za regionalno cerkveno pot (izmed omenjenih 14). Tekmovalci nato posnamejo 2 stereo fotografiji (300 dpi) izbranega objekta v skladu s predpisanimi navodili, ki omogočajo poznejši prehod na 3D format. Več o natečaju si lahko preberete na spletnih straneh www.thetris.eu  oz. http://rpng.zrc-sazu.si/#v

 

 

 

Oglejte si tudi