Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Skupina za samopomoč

1. srečanje skupine za samopomoč

Ob zaključku usposabljanj za neformalne oskrbovalce, ki so vključevala deset usposabljanj, smo v  okviru projekta Net-Age oblikovali skupino za samopomoč. Skupine za samopomoč lahko definiramo kot skupine članov, katerih povezujejo enaki problemi, izkušnje, situacije.

 

Zahteve oskrbovanja lahko pripeljejo oskrbovalce k različnim obremenitvam, vključno s telesnimi, psihološkimi oziroma čustvenimi, socialnimi in finančnimi. Pri oskrbovalcih lahko povzročajo velike stiske. Zato je sodelovanje v skupinah za samopomoč za oskrbovalce velik vir podpore, informacij in medsebojne pomoči. 

Druga pomembna vloga skupin za samopomoč je priznanje oskrbovalcem za njihovo delo. Vse prepogosto namreč družba kot celota ne ceni in ne nagrajuje dela, ki ga opravljajo za oskrbovance. V skupini pa najdejo to potrditev.

 

Sodelovanje v skupinah za samopomoč ima za uporabnike številne prednosti. Pri oskrbovalcih lahko namreč izboljša počutje, poveča možnost za pridobitev socialne pomoči, ki je na voljo oskrbovalcem; prav tako izboljša odnos med oskrbovalci in oskrbovanci. Sodelovanje s skupinami za samopomoč tudi zmanjšuje občutke tesnobnosti in depresije pri oskrbovalcih.

 

Namen in cilj naše skupine je iskati možnosti in rešitve kako pomagati in izboljšati življenjske pogoje bolnih in onemoglih ljudi ter kako pomagati osebam, ki oskrbujejo, da ostanejo čile in zdrave.

Da oskrbovalci lahko svojo vlogo čimbolje opravijo, pa so potrebna določena znanja in izkušnje.

Kot največja potreba, glede na to, da udeleženci oskrbujejo dementne svojce, se je pokazalo pridobivanje znanja na področju oskrbe dementnih oseb. Želijo pridobiti več praktičnega znanja na področju nege in oskrbe bolne nepokretne ali polpokretne osebe. Zanimanje je tudi za področje depresije in paliative.

Želimo se povezati s Centrom za socialno delo, Domom upokojencev in Centrom za pomoč na domu v smislu pridobivanja znanj in informacij glede storitev, ki jih omenjene inštitucije nudijo. Posebno pozornost pa bomo namenili tudi izgorevanju svojcev. Kajti le zdrav oskrbovalec lahko pomaga onemoglemu svojcu.

 

K sodelovanju želimo povabiti tudi druge krajane, ki čutijo potrebo po pridobivanju različnih znanj in izkušenj ter želijo izmenjati svoje izkušnje z izkušnjami drugih. Če vas sodelovanje zanima, pokličite na tel. št.: 05 398 12 18  (Klara Golja) .

 

 

Oglejte si tudi