Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Novi pristopi k bogatitvi turistične ponudbe

Aprila se je zaključil projekt Podpora prireditvam nevladnih organizacij na območju LAS – PODPRI, namenjen usposabljanju nevladnih organizacij, da bi znali s pridobljenimi znanji v svoje prireditve vključiti nove pristope, s katerimi bi krepili lokalno identiteto in zavest o pomenu ohranjanja dediščine in izboljšali kakovost izvajanja prireditev nevladnih organizacij in obogatili turistično ponudbo ob Smaragdni poti.
V ta namen je bilo v prvi polovici leta 2012 v izobraževanja vključenih prek 50 članov različnih društev in drugih nevladnih organizacij, ki so pridobili znanja s področja zakonskih vidikov organiziranja prireditve, učinkovite promocije prireditev in aktivnega vključevanja obiskovalcev v prireditve. Primer ene najboljših praks so si ogledali v italijanskem Sutriu, ki se ponaša z dolgoletno tradicijo povezovanja različnih ponudnikov v kraju ter vključevanja obiskovalcev v prireditve.

  

Čez poletje pa so z novimi znanji že pripravili sedem odmevnejših prireditev. Dediščino so na zanimive načine obujali v Baški grapi in Cerknem, v Grgarskih Ravnah in na Lokvah so pripravili festival zelišč, v Breginju, Vrsnem in na Livku se je odvijal Legenda.fest, v Idriji so pokušali žlikrofe, v Čezsoči igrali kmečke igre, v Kalu nad Kanalom pa plesali. Aktivnostim so se namreč priključili tudi člani Folklorne skupine iz Kala nad Kanalom. Lani so v okviru projekta pripravili Angelsko nedeljo, letos pa na zaključni prireditvi v Cerknem nastopili s spletoma ljudskih plesov.

 

Predsednica Folklorne skupine Kal nad Kanalom Darja Rijavec po pravici pove, da je bila izkušnja sodelovanja v projektu zanje naporna, a da navezovanje novih stikov in izmenjava mnenj ter izkušenj vedno štejejo. "FS Kal nad Kanalom je v prireditev Angelska nedelja 2012 vložila res veliko truda in prostovoljnega dela. Prvič smo zaplesali v novih folklornih kostumih kalskih hmašnih oblekah, ki jih je po raziskavi oblačilne kulture, oblikovala ga. Elza Pavšič, zaplesali smo nov splet primorskih plesov, postavitev mentorja Marka Prapertnika. Pripravili in povezovali smo program, odigrali skeče ki smo jih pripravili prav za to priložnost. A za ves trud smo bili bogato poplačani od ljudi, ki so nas neverjetno pozitivno sprejeli," pravi Rijavčeva.

 

Zanimalo nas je, če bodo zaradi sodelovanja pri tem projektu odslej prireditve v okviru njihovega društva še bolj domiselne in inovativne? "Če bo dobra volja," pravi predsednica. „Veliko vlogo igrajo denar, čas in pripravljenost za prostovoljno delo. Slednja je še prisotna, največji problem pa je prostor, ki ga v Kalu nad Kanalom žal nimamo. Prireditev lahko izpeljemo le na prostem, seveda če nam je vreme naklonjeno. Sicer ne glede na vložen trud odpade, pojasni. In kaj v množici prireditev šteje, da obiskovalci opazijo ravno tvojo pridejo nanjo? Rijavčeva je prepričana, da so to predvsem pristnost, tradicija in vključitev vseh starostnih skupin k sodelovanju na prireditvi. Seveda ne gre izključiti tudi promocije, prepoznavnosti in ponudbe, doda.

 

OKVIR

Nova prireditev kalskih folklornikov
Pod okriljem Turističnega društva delujoča Folklorna skupina Kal nad Kanalom ohranja bogato izročilo prednikov ter želi kulturno dediščino predstaviti širšemu prostoru in prenesti tudi na mladi rod. V nedeljo, 7. julija, tako pripravljajo etnološko prireditev doma v Kalu nad Kanalom.

Prireditev se bo pričela z sodelovanjem folklornikov pri popoldanski sv. maši. Bogoslužje bo potekalo na prostem ob cerkvici sv. Tomaža, gotski cerkvi iz štirinajstega stoletja, ki se skriva v tihi samoti pod Špikom le streljaj od glavne ceste med Kalom in Kopriviščem. Sproščeno nedeljsko popoldne se bo nadaljevalo na travniku pod cerkvico, ki so ga tamkajšnji predniki poimenovali »plesišče«. Zadišalo bo po starem, nastopajoči pa bodo s pesmijo, plesom in predstavitvijo kalskih hmašnih oblek obiskovalce skušali popeljali daleč nazaj v čas pred pred sto in več leti.

Oglejte si tudi