Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Drugo srečanje Net-age

Občina Kanal ob Soči je julija sodelovala na drugem rednem srečanju mednarodnega IPA projekta NET-Age za boljšo socialno zdravstveno oskrbo starejših.

Tekst: Klara Golja

 

Med 9. in 10. julijem je v Lezhe-Albanija potekalo 2. mednarodno redno srečanje NET-Age projekta. Srečanja so se udeležili predstavniki Občine Kanal ob Soči skupaj s partnerjem v projektu - ZDUS-om.

 

Cilj NET-Age projekta je izboljšava koordinacije med javnimi in prostovoljskimi interesnimi skupinami –premagovanje ovir na področju pomoči starejšim, spodbujanje sodelovanja na lokalni ravni in jadranski regiji ter zagotavljanje inovativnih socialno-zdravstvenih storitev za starejše – aktivno, zdravo in neodvisno staranje.

 

Projekt je financiran v okviru čezmejne kooperacije programa IPA-Adriatic 2007-2013. Skupni proračun projekta je 1.880.437,49 evrov, z začetkom v oktobru 2012 in zaključkom maja 2015. Iniciativa je osnovana na partnerstvu trinajstih organizacij in regij, ki so pripadnice držav jadranske regije: Italija, Albanija, Hrvaška, Črna gora, Srbija in Slovenija.

 

Na srečanju smo partnerji izmenjali informacije o administrativnih in finančnih vprašanjih, o do sedaj opravljenih aktivnostih ter naredili načrt aktivnosti v projektu v naslednjih mesecih.

 

Prvi dan srečanja so bili predstavljeni splošen pregled projektnih aktivnosti, nadaljnji potek projekta ter finančna analiza. Predstavljene so bile lokalne in  čezmejne SWOT analize, katerim je sledila razprava. Drugi dan je skupina strokovnjakov NET-Age predstavila Skupni akcijski plan (JAP), ki analizira možnosti usklajevanja, dopolnjevanja in sodelovanja v NET-Age državah. Cilj JAP-a je ustvariti uspešno čezmejno okolje, kjer lahko javne in prostovoljne organizacije sodelujejo in delijo znanje, ter razvoj standardne metodologije sistematičnega načrtovanja in preskrbovanja socialno zdravstvene oskrbe za starejše.

 

Vsi partnerji bodo do naslednjega srečanja pripravili kratek opis specifičnih aktivnosti, ki se trenutno izvajajo v projektu ter predstavili osnutek načrta za naslednje srečanje, ki bo potekalo v Novem Sadu, Srbija (november 2013).

 

Med tem bo v Kanalu potekala prva delavnica za izmenjavo znanj, ki se je bodo udeležili predstavniki deležnikov na področju socialno zdravstvene oskrbe starejših. Tematika delavnic bo obsegala problematiko

starejših na demografsko degradiranih območjih, kvaliteto življenja starejših na tem območju in možnosti

reševanja tovrstnih problemov.

 

Za informacije o projektu se lahko obrnete na vodjo projekta Klaro Golja, tel: 05 398 12 18 (Občina Kanal ob Soči). 

Povezave

www.net-age.eu/

Oglejte si tudi