Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

14.SPOMINSKI POHOD NA GLOBOČAK

Pohod je bil posvečen 100 letnici začetka soške fronte in 70 letnici konca druge svetovne vojne.
Kot že vrsto let je tudi letos TR društvo Globočak Kambreško v nedeljo 25.oktobra organiziralo spominski pohod na Globočak.
Prelepa oktoberska nedelja ja na Globočak privabila veliko pohodnikov od vsepovsod. Spomnili so se več kot 60 civilnih žrtev prve svetovne vojne, večinoma umrlih v begunstvu ter žrtvah vseh bitk in vojn, ki so potekale v teh krajih.

 

Spominsko mašo za vse žrtve je daroval vojaški kurat g.Milan Pregelj. Sodeloval je tudi cerkveni pevski zbor župnije Volče. Slavnostni govornik pa je bil svetovalec v kabinetu ministrice za obrambo g.Samo Bevk.

Povedal je, da  danes govorimo o vojni kot o največjem svetovnem spopadu neizmernih razsežnosti, ki ga svet do takrat še ni doživel. Za to morijo je bilo mobiliziranih okoli 70 milijonov vojakov, od tega jih je bilo 10 milijonov ubitih. V dobrih štirih letih pa je prva svetovna vojna zahtevala veliko mrtvih, ranjenih in pohabljenih. Velika ofenziva je potekala tudi na Globočaku, ki je predstavljal pomembno strateško točko.

Veliko prebivalcev so iz teh krajev tudi izselili. Pretresljiva so pisma družine Gerbec iz vasice Gabrje. Opisujejo življenje v begunstvu in ljubezen do domačega ognjišča.

Člani območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo -  Brda so podelili spominski znak vojnim veteranom za Slovenijo – Kanal in TR društvu Globočak Kambreško.
Na prireditvi so sodelovali tudi člani gledališke skupine Globočak  Kambreško.  Društvo soška fronta, skupina Plotone Storico Puniti iz Benečije vsi oblečeni v uniformah iz prve svetovne vojne in društvo IR 87 Solkan. 

Oglejte si tudi