Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
6°C
JUTRI
21°C
8°C
Oceni objavo

V čistilni akciji v občini Jesenice sodelovalo veliko otrok

Čistilna akcija na območju občine Jesenice, ki je potekala v petek in soboto, 12. in 13. aprila 2024, je bila uspešna, so sporočili predstavniki jeseniških krajevnih skupnosti (KS). V nekaterih KS so bili z udeležbo zadovoljni, v drugih bi si je želeli več. Spodbudno in poučno pa je predvsem to, da so v akciji sodelovali tudi učenci, dijaki in mladostniki.

KS Sava

V KS Sava se letos niso odločili za klasično izvedbo čistilne akcije, saj ugotavljajo, da v mestu javne površine zgledno čisti Javno komunalno podjetje JEKO. "Večjih deponij pa na zemljiščih, ki so v lasti Občine Jesenice, ni," je pojasnila strokovna sodelavka za KS Sava Darka Rebolj.

KS Sava je k čistilni akciji povabila vse štiri osnovne šole (OŠ) na področju KS Sava (OŠ Prežihovega Voranca, OŠ Poldeta Stražišarja, Gimnazijo Jesenice, Srednjo šolo Jesenice), da skupaj s svojimi učenci in dijaki očistijo okolico svoje šole ter tako poskrbijo za urejeno okolje.

Povabilu se je odzvala OŠ Prežihovega Voranca, kjer je v petek, 12. aprila, okolico šole s pomočjo učiteljev čistilo kar 400 učencev., ki jim je KS za spodbudo in osvežitev zagotovila nekaj sladkarij. Že dan prej pa so učitelji in ostali zaposleni pokosili tudi zelenice. "Otrokom, pa tudi vsem odraslim, ki so se udeležili akcije, je to prineslo predvsem novo doživetje, nove izkušnje ter novo obliko sodelovanja, zato si želimo, da bi se v prihodnje za to odločili tudi v ostalih treh šolah," je dejala Reboljeva.

Na KS Sava tako ocenjujejo, da je stanje bistveno boljše, kot je bilo pred leti. "Žal pa se pojavljajo deponije oziroma onesnaženost predvsem na zemljiščih, ki niso v lasti Občine Jesenice (Stanovanjski sklad, Železarna Jesenice, Slovenske železnice, VGP …)," je zaključila Reboljeva.

Iz Srednje šole Jesenice so naknadno, po objavi članka, sporočili, da bodo dijaki skupaj s profesorji akcijo čiščenja okolice šole izvedli v četrtek, 18. aprila 2024. Čistilo bo okoli 50 dijakov z mentorji. Na KS Sava so prevzeli pripomočke - vreče in rokavice.

KS Blejska Dobrava

V KS Blejska Dobrava je pri čistilni akciji sodelovalo 127 krajanov. Med njimi je bilo 46 učencev s 4 učiteljicami s podružnične šole Blejska Dobrava, 24 otrok z vzgojiteljicama iz vrtca Blejska Dobrava in 12 mladih gasilcev s 3 mentorji.

Vsi udeleženci skupaj so zbrali 31 vreč mešanih odpadkov, ki so jih odložili pri ekoloških otokih, otroci pa v zabojnik pri šoli. Kot je sporočil predsednik Sveta KS Sava Anton Hribar, so delavci javnega komunalnega podjetja JEKO že pobrali in odpeljali vreče s smetmi. "Akcijo ocenjujemo kot uspešno in predvsem poučno, saj je bilo vanjo vključeno ogromno otrok in mladostnikov, ki so to delo opravljali z izjemnim veseljem," je dodal Hribar.

KS Planina pod Golico

V KS Planina pod Golico se je čistilne akcije udeležilo 36 krajanov, od tega nekaj članov Golica Team (akcijo so izvedli nekaj dni pred soboto) in PGD Planina pod Golico. Kljub vse večji ozaveščenosti ljudi, da je odlaganje odpadkov škodljivo za okolje, se je nabralo kar nekaj smeti, je povzela predsednica KS Planina pod Golico Zala Rekar.

KS Slovenski Javornik – Koroška Bela

V KS Slovenski Javornik – Koroška Bela so akcijo organizirali v petek, 12. aprila. Rokavice in vreče za smeti so razdelili na dveh mestih, in sicer pred trgovino na Slovenskem Javorniku in na dvorišču gasilskega doma na Koroški Beli. "Udeležba je bila sila skromna: 2 osebi na Javorniku in 4 na Koroški Beli," je povzel predsednik KS Slovenski Javornik – Koroška Bela Matej Brus in dodal, da so sicer čistili tudi krajani v Javorniškem Rovtu in na Potokih, vendar podatkov o udeležbi ni pridobil. Ob tem je najavil, da bodo učenci OŠ Koroška Bela v naslednjem tednu čistili okolico šole.

KS Plavž

V KS plavž so čistilno akcijo organizirali v soboto, 13. aprila. Po besedah predsednika KS Plavž Adisa Medića je bila uspešna, kljub temu da so se podobno kot vsako leto, spopadali z izzivi zaradi manjšega števila udeležencev. "Posebna zahvala gre Zvezi borcev Jesenice, ki je skrbela za čiščenje Spominskega parka, in Osnovni šoli Toneta Čufarja, ki je sodelovala s svojimi učenci in prispevala k čistosti našega kraja. Posebna zahvala gre tudi potapljačem, ki so skrbeli za čistočo reke Save," je izpostavil Medič in dodal, da so vsi udeleženci znova dokazali, da lahko tudi manjše število ljudi za okolje naredi veliko

KS Podmežakla

Krajani KS Podmežakla so k čistejšemu okolju prispevali v soboto, 13. aprila. Pred tem so svetniki KS pregledali lokacije in tudi že čistili. Na seji sveta KS so se dogovorili o čiščenju. "Udeležba je bila skromna – 5 oseb," je povedal predsednik KS Podmežakla Tomaž Jekler.

KS Hrušica

KS Hrušica je čistilno akcijo izvedla v soboto, 13. aprila. Po navedbah sodelavke za KS Hrušica Nade Popovič je v akciji sodelovalo 15 krajanov. Čistili so na območju Kopavnika, nekdanjega Elima, od mostu čez avtocesto proti kolesarskemu počivališču in na območju Placa na Hrušici. "Vse pobrane odpadke smo naložili na prikolico in odpeljali v zbirni center Jesenice. Odpadkov je bilo 560 kilogramov," je sporočila Popovičeva.

Oglejte si tudi