Oceni objavo

Rožnato drevo v rožnatem oktobru – mednarodnem mescu osveščanja o raku dojk

Občina Jesenice tudi letos sodeluje v akciji Rožnati oktober - mednarodni mesec osveščanja o raku dojk, ki jo izvaja Združenje Europa Donna Slovenija. Ta je najpogostejša oblika raka pri ženskah, zbolijo pa lahko tudi moški.

V okviru akcije se javnost obvešča o pomenu zdravega načina življenju, zgodnjega odkrivanja in možnostih zdravljenja. Z zdravim življenjskim slogom, ki vključuje uravnoteženo prehrano, redno telesno dejavnost, ohranjanje zdrave telesne mase, izogibanje kajenju in omejevanje uživanja alkohola, lahko zmanjšamo tveganje za nastanek raka dojk ali ga vsaj zamaknemo na kasnejši čas.

V letošnji akciji združenje slovenskim občinam podarja "rožnato drevo", ki bo občanke in občane tudi v naslednjih letih opozarjalo na pomen skrbi za svoje zdravje, zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka. Občina Jesenice je ena izmed 58 sodelujočih občin. Rožnato drevo bo na Jesenicah Paul's Scarlet oz. navadni glog, ki bo najlepše cvetel v pomladnih mesecih. Drevo sta pri stavbi Občine Jesenice posadila župan mag. Peter Bohinec in podpredsednica Združenja Europa Donna Slovenija, mag. Rina Klinar, v družbi kranjskogorske županje, Henrike Zupan.

V letošnji kampanji se osredotočajo tudi na pomen prijateljstva. Zato letošnja kampanja prinaša pomembno sporočilo in nagovarja ženske s sloganom , da "NAJBOLJŠI PRIJATELJICI POTIPAJ PO ZDRAVJU", da opravljajo samopregled dojk in samopregled priporočijo tudi svojim prijateljicam.


V okviru preventivne akcije se na Jesenicah izvajajo naslednje aktivnosti:

  • Stojnica o preventivi raka dojke in učenje samopregledovanja – ZD Jesenice (6.10.2023 od 8 do 10 ure in 16.10.2023 od 8 do 10 ure),
  • Predstavitev preventivnih ukrepov in programov ter pogovor z bolniki – LUJ Jesenice (18.10.2023 ob 17 uri)
  • Stojnica o preventivi raka dojke in učenje samopregledovanja – SB Jesenice (23.10.2023 od 10 do 12 ure)
  • Predstavitev o preventivi raka dojke in učenje samopregledovanja – SŠ Jesenice (oktober)
  • Predstavitev o preventivi raka dojke in učenje samopregledovanja – SŠ Jesenice (Knjižnica Jesenice)
  • Promocijski material o ozavečanju raka na dojkah je na voljo tudi v prostorih Občine Jesenice.


Več o preventivni akciji in združenju si lahko preberete v priponki in na spletni strani Združenja Evropa Donna.


Oglejte si tudi