DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Osnovnošolci v občini rešujejo kviz o Jurčiču

Pisec prvega slovenskega romana, Josip Jurčič, se je rodil 4. 3. 1844 in umrl 3. 5. 1881. V njegov spomin od marca do maja še aktivneje poteka ozaveščanje o pomenu našega rojaka. Na Jurčičevem pohodu so pohodniki lahko reševali kviz, zato je to tudi literarni pohodniški kviz, ki ga dela posebnega v slovenskem prostoru.

Kot skupnost lahko poskrbimo za domoznansko zavest in samozavest doma, v šolah in pravzaprav kjerkoli. Hkrati spregovorimo kdaj o teh pomembnih ženah in možeh in o njihovem delu ter njihovih prepričanjih. Akcija v tem času poteka še v naših šolah.

Učenci rešujejo kviz, poslušajo Krjavljevo zgodbo ob kamišibaju – namiznem gledališču, učiteljice ob kvizu še dodatno spregovorijo o pisatelju. Občina, ki je kviz založila preko »Zavoda Prijetno domače«, je poskrbela še za simbolične nagrade za mlade reševalce. Vsak je dobil medenega polžka ali pa svinčnik.

1/7







Geslo letošnjega kviza je naslov še enega pomembnega dela oziroma pesniškega almanaha iz naših krajev. Umetniki so se očitno že takrat zavedali pomena kranjske sivke in pesniški almanah, v katerem je objavljal tudi Prešeren, poimenovali »Kranjska čbelica«.

Foto utrinki so iz sedmega razreda Podružnične šole Zagradec, profesorice slovenskega jezika, Vesne Zimic-Gluvič.

Oglejte si tudi