Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Slovesna umestitev novega stiškega opata p. Maksimilijana Fileja

V nedeljo je v stiški baziliki potekala slovesna blagoslovitev novega opata p. Maksimilijana Fileja, ki jo je podelil gospod Mauro Giuseppe Lapori, generalni cistercijanski opat iz Rima. Umestitev novega stiškega opata je ob somaševanju škofov, opatov in drugih duhovnikov vodil ljubljanski nadškof metropolit, msgr. Stanislav Zore.
Pater Maksimilijan File

je bil za 58. stiškega opata izbran že 13. maja letos, ko je nasledil nekdanjega opata Janeza Novaka. To je po besedah Zoreta dan, ko se je v Fatimi Marija prikazala pastirčkom in jih povabila, naj postanejo sodelavci pri božjem odreševanju sveta. Kot je med drugim v pridigi še povedal ljubljanski nadškof, ima Božja Mati tudi v Stični pomembno mesto tako v življenju samostanske skupnosti, kakor tudi v življenju ljudi, ki sem prihajajo po duhovno pomoč, po mir in po dotiku Božjega. »Vaša bazilika je posvečena žalostni Materi Božji. Na neki način sta povezani – Fatimska in Žalostna Mati Božja. Žalostna, ker drži v naročju mrtvega Sina, ponos njenih oči in ljubezen njenega srca, Fatimska, ker vidi gorje, ki je posledica greha in ki zaliva svet s trpljenjem in solzami. Obe pa vodi ljubezen do Jezusa in do njegovih bratov. Tudi ti, dragi p. opat Maksimilijan, v vsakem trenutku svojega služenja Stični doživljaj bližino Božje Matere. Naj te tolaži v stiski, naj ti podaja roko v preizkušnji, naj te napolnjuje z veseljem, ki zaznamuje tiste, ki se zavedajo, da so odrešeni. Naj te Bog blagoslavlja, Mati Marija pa varuje v tvojem služenju«, je zaključil Zore. Celotni pridigi lahko prisluhnete na tej povezavi.

Opat Maksimilijan File sicer prihaja iz župnije Kranjska Gora, v duhovnika pa ga je pred devetnajsti leti posvetil kardinal Franc Rode, ki je prav tako prisostvoval nedeljski slovesnosti v Stični. Po posvečenju je v Stični najprej nastopil kot kaplan, od leta 2007 pa še kot župnik stiške župnije. Opatovo geslo se glasi »Sprejmi, Gospod«.

Ob zaključku so čestitke novo blagoslovljenemu opatu izrekli farani župnije Stična, podžupan občine Ivančna Gorica Tomaž Smole in prijatelji iz pobratene občine Hirschaid z županom Klausom Homannom na čelu. Čestitkam so se na samostanskem dvorišču pridružili še visoki gostje, nekateri politiki, stiška mladina, farani Šentvida pri Stični in delegacija iz občine Kranjska Gora. Celotno bogoslužje je dodatno obogatil združeni župnijski zbor pevcev iz sosednjih župnij, ob spremljavi priložnostnega orkestra, organista Žige Jernejčiča in dirigentske palice Roberta Markoviča. Manjkali niso niti zvoki stiške godbe.

Po mašni slovesnosti so si prisotni v kapiteljski dvorani lahko ogledali razstavo rokopisa dokumenta Cistercijanskega reda, ki je najverjetneje nastal v Stični v sredini 12. stoletja. Dokumentu so že pred 900 leti nadeli ime "Carta Caritatis - Listina ljubezni". Ta pomemben dokument je bil prav za to priložnost pripeljan iz Narodne in univerzitetne knjižnice Ljubljana.

Sledilo je druženje s pogostitvijo na vrtu stiškega samostana.

Fotogalerija >>

Oglejte si tudi