Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
11°C
ČET.
20°C
12°C
Oceni objavo

Muzejskega sprehoda v naravo se je udeležilo veliko vedoželjnih domačinov

Na krasen, po poletju dišeč dan smo se odpravili ''z muzejem v naravo''. Simon Vidic nas je - v organizaciji Muzeja krščanstva na Slovenskem -  popeljal skozi železarsko zgodovino Zagradca. Trasa sprehoda ni bila ne predolga, ne pretežavna za obiskovalce, med katerimi je bilo veliko vedoželjnih domačinov vseh starosti.

Zbrali smo se pri kulturnem domu in se sprehodili do lokacije nekdanje fužine ob reki Krki. Ker na terenu samem ni vidnih sledi železarne nam je Simon pokazal reprodukcijo stare skice, na kateri je Valvasor leta 1679 upodobil železarno. Tako smo si lažje predstavljali kje je bila in kakšen je bil njen obseg.

Izvedeli smo tudi, da so v kraju danes še živi številni nesnovni sledovi železarske preteklosti, že ime Fužina spominja na to, pa tudi številna hišna imena, med njimi  Kovač, Pečnik, Cajnar, Žgajnar in Šlosar. Nekateri so se ohranili vse do danes.

Sprehod smo zaključili v župnijski cerkvi, v kateri je iz leta 1684 še ohranjena nagrobna plošča gospe Lucije Fonzoy, žene tedanjega fužinarja.

Vsem udeležencem sprehoda se zahvaljujemo za njihovo vedoželjnost in udeležbo! Toplo vabimo k spremljanju našega dela tudi v prihodnje in k udeležbi na drugih naših dogodkih!

Že v maju vas povabimo na odprtje mednarodne gostujoče razstave Simbolika rastlin v Bibliji in drugih svetih knjigah. Se vidimo 17. maja, ob 18. uri v galeriji Muzeja krščanstva na Slovenskem. 

Oglejte si tudi