Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Luknjičarka Schwagerina iz Dovžanove soteske in kristal kremena iz Logatca sta dobila svoji znamki

Društvo prijateljev mineralov in fosilov Slovenije je v počastitev svoje 40-letnice delovanja izdalo dve osebni spominski znamki in spominski ovojnici. Na znamkah sta predstavljena permski fosil, luknjičarka Schwagerina iz Dovžanove soteske pri Tržiču in lep kristal kremena iz Logatca. Na ovojnicah pa so prav tako prikazani kristali kremena in miocenski fosilni kačjerep. Izdaja spominskih znamk sovpada z začetkom mednarodnega sejma zbirateljstva Collecta, ki se ta petek, 17. marca, začne na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.
Društvo prijateljev mineralov in fosilov Slovenije (v nadaljevanju DPMFS) je bilo ustanovljeno marca 1977 in je v štirih desetletjih obstoja veliko pripomoglo k zglednemu sodelovanju strokovnjakov s področja geologije, mineralogije in paleontologije z zbiralci mineralov in fosilov. »Naše glavno poslanstvo je združevanje in izobraževanje članov in javnosti o enkratnosti slovenske geološke in naravne dediščine. Dobro poznavanje slovenskih mineralov in fosilov omogoča članom društva dobro sodelovanje s strokovnjaki in aktivno skrb za varstvo naravne dediščine,« je povedal predsednik društva Rok Gašparič. DPMFS sodeluje tudi s Prirodoslovnim muzejem Slovenije v Ljubljani, kjer je že več članov imelo samostojne razstave svojih zbirk, člani sodelujejo na razstavah, ki jih organizira Prirodoslovni muzej Slovenije s področja mineralogije in paleontologije, so pa tudi avtorji več publikacij iz tega področja.

Zanimanje za minerale in drage kamne je pri ljudeh znano že iz prazgodovine. Preučevanje fosilov je ključnega pomena za razumevanje skrivnosti življenja, pri razmejevanju razvoja vrst in za rekonstrukcijo zgodovine Zemlje.

Slovenija je, kljub svoji geografski majhnosti, geološko zelo raznovrstna in pestra dežela. Na majhnem prostoru najdemo kamnine različnega izvora, sestave in vseh starosti od paleozoika do danes. V slovenskih kamninah so se ohranili tudi raznovrstni ter redki fosili in minerali. Med najbolj prepoznavne fosile pri nas uvrščamo amonite, trilobite, ramenonožce, morske ježke, korale ter fosilne ostanke rastlin, ki jih je mogoče najti med plastmi premoga. Med slovenskimi minerali so zelo zanimivi vulfenit, dravit, zoisit, granati, turmalini, kremen in raznoliki kristali kalcita, ki je v Sloveniji izjemno pogost.

Oglejte si tudi