Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

44. Tabor slovenskih pevskih zborov Šentvid pri Stični

 

Največji slovenski  dogodek  zborovskega petja   44. Tabor slovenskih pevskih zborov Šentvid pri Stični se začenja v soboto, 22. junija in bo doživel vrhunec v nedeljo,  23. junija, ko bo iz grl pevcev okoli 130 pevskih zborov  iz domovine in zamejstva  zadonela  pesem v pozdrav soncu, ki topi led v srcih, nas greje  in povezuje.  Letošnji  Tabor bo sledil  sporočilu  »Sijaj, sijaj sončece«.


Priprave na prireditev  so v zaključnem delu, ob tem pa  predsednik Tabora pevskih zborov Jernej Lampret pravi, da se tako organizatorji kot pevci na koncert pripravljajo celo leto.  V nadaljevanju poudari, da je pomen Tabora  za vse Slovence izreden, ker ohranja tradicijo slovenskih pesmi, zborovskega petja in oboje popularizira.  Po njegovem mnenju številčnosti  udeležbe ne gre primerjati z nekdanjo, ker  se že v osnovi  včerajšnji in današnji pristop sodelovanja kot pevec  ali obiskovalec razlikujeta.  Nekdanje  masovno  kolektivno  sodelovanje  je v veliki meri odražalo  določeno pripadnost, zaradi katere so se ljudje pojavljali na določenih mestih,  medtem ko  danes lahko govorimo o individualnem pristopu, zaradi katerega so številni zbori prenehali delovati (ljudje niso pripravljeni delati in trošiti časa na prostovoljni osnovi).  Prav to pa daje dodano vrednost  Taboru slovenskih pevskih zborov v Šentvidu,  ki se kljub temu, da se  zbori  nanj prijavljajo prostovoljno in se s tem podredijo določenim pripravam na dogodek, ohranja v tako velikem obsegu ter ostaja največji dogodek zborovskega petja v Sloveniji.

 

Tradicionalno bodo obiskovalci najprej lahko prisluhnili koncertu v soboto, 22. junija ob 20. uri  v Osnovni šoli Šentvid pri Stični, kjer se bo predstavilo 10 pevskih zborov iz Hrvaške, Srbije, Italije, Avstrije in Madžarske. Prepevali bodo slovenske pesmi različnih avtorjev, slovenske ljudske in ponarodele pesmi.

 

V nedeljo se bodo sodelujoči  zbori zbrali  ob 9. uri na generalni vaji, prireditev pa se bo začela točno ob 12. uri.  Po uvodnih slovesnostih  bo sledil koncert  združenih pevskih zborov iz domovine in zamejstva ter Godbe Cerknica in Glasbene šole Grosuplje pod taktirko dirigenta Igorja Švare.

 

Za logistični del prireditve bodo poskrbeli člani AMD, gasilskih in drugih društev, ki so v veliko pomoč organizatorju. Dogodek bo prenašala  RTV Slovenija, a biti na Taboru  Slovenskih pevskih zborov v živo,  je neponovljivo doživetje.

 

 Foto:http://www.jskd.si/

 

Povezave

www.jskd.si/

Oglejte si tudi