Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Hodimo po trasi nastajajoče pohodniške poti "Pot cistercijanov"

Del ekipe Muzeja krščanstva na Slovenskem se je danes odpravil po trasi slovenskega odseka nastajajoče mednarodne pohodniške poti Pot cistercijanov. Po poti bomo hodili danes in še jutri. Če nas opazite, nam pomahajte! 

Pohod smo pričeli zgodaj zjutraj v Stični, peljala pa nas bo mimo Črnelega, Muljave, Andrejkovega mlina, Žužemberka in vse do Globodola in Straže / Trške gore. Po poti lahko pohodnik uživa v starodavni pokrajini, kjer je še danes mogoče opaziti sledove nekdanjega delovanja cistercijanskih menihov. Ponekod so vidni sledovi nekdanje regulacije struge Stiškega potoka, nekdanjih ribnikov, mlinov, cerkvic, pil...Okoli marsikatere takšne sledi pa so se v stoletjih za tem spletle zgodbe in zanimivo lokalno izročilo. Da bodo tovrstni sledovi bolj prepoznavni, bo pot v prihajajočih mesecih opremljena z interpretativnimi tablami in primernimi pohodniškimi oznakami. Pot Cistercijanov se seveda nadaljuje še naprej čez Slovenijo, v smeri Kostanjevice na Krki, kjer se nahaja še en cistercijanski samostan. V nekdanjem samostanu danes deluje Galerija Božidar Jakac, ki prav tako sodeluje pri vzpostavljanju omenjene pohodniške poti skozi Slovenijo (v okviru projekta Cisterscapes). 

Več o projektu lahko izveste na tej povezavi: https://cisterscapes.eu/en/englisch/.

Pohodniško pot (v delu od Stične - Trška gore) bomo slavnostno otvorili 22.9.2023. Takrat boste lahko obiskovalci preizkusili tudi aplikacijo, ki bo pohodnika vodila po poti in mu nudila dodatno vsebino o pokrajini skozi katero se bo sprehajal. 

Naš pohodniški podvig lahko spremljate v zgodbah, ki jih bomo objavljali na naših družbenih omrežjih: https://www.facebook.com/mks.sticna

Če nas pa opazite ob poti, pa nam pomahajte ali se ustavite in poklepetajte z nami! Z nami se je na pohod odpravil tudi merjašček Berni, maskota projekta in pohodniške poti. Tudi on vas bo vesel! :) 

 

Oglejte si tudi