Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
SOB.
13°C
4°C
Oceni objavo

Vključitev zajetja Šumnik v vodovodni sistem – še naprej obvezno prekuhavanje in varčevanje z vodo

Danes, 20. 7. 2021, smo prejeli poročilo vzorčenja z dne, 12. 7. 2021, ki ga je pripravil Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

Odvzem vzorcev pitne vode je bil izveden na omrežju vodovodnega sistema Golo -Zapotok in zajetju Šumnik, po izvedeni filtraciji in kloriranju. Za mikrobiološka preskušanja je bilo odvzetih sedem, za fizikalno kemijska preskušanja pa štirje vzorci vode. Vseh sedem vzorcev je bilo preskušanih na razširjene mikrobiološke preskuse in na Clostridium perfringens. Štirje vzorci so bili preskušani na lahkohlapne aromatske ogljikovodike – BTX. En vzorec je bil dodatno preskušan na redne fizikalno kemijske preskusne, indeks mineralnih olj in policiklične aromatske ogljikovodike – PAO (zajetje Šumnik).

Rezultati mikrobioloških preskušanj so pokazali, da en vzorec ni ustrezal zahtevam Pravilnika o pitni vodi. V neskladnem vzorcu pitne vode iz vodohrana Kurešček je bila potrjena prisotnost bakterije Clostridium perfringens. Glede na prisotnost navedene bakterije je na sistemu od 16. 7. 2021 uveden ukrep prekuhavanja. Odvzeti so bili tudi vzorci za ugotavljanje parazitov v vodi.

Glede na rezultate opravljenih mikrobioloških preskušanj NLZOH ocenjuje, da so bili vzorci odvzete vode na Sarskem, Golem, Zapotoku, vodohranu Zapotok, Dobravici in zajetju Šumnik po pripravi glede na preskušane parametre, skladni z zahtevami Pravilnika pitni vodi.

Rezultati fizikalno kemijskih preskušanj so pokazali, da v preiskanih vzorcih pitne vode ni bilo zaslediti mineralnih olja, lahkohlapnih aromatskih ogljikovodikov in policikličnih aromatskih ogljikovodikov. Glede na rezultate opravljenih fizikalno kemijskih preskušanj NLZOH ocenjuje, da so bili vzorci glede na preskušanje parametre, skladni z zahtevami Pravilnika o pitni vodi.

Trenutno veljaven je ukrep prekuhavanja vode iz vodovodnega sistema Golo - Zapotok in ukrep varčevanja (prepovedano zalivanje vrtov, pranje avtomobilov, polnjenje bazenov).

Danes, 20. 7. 2021 v popoldanskem času bo v vodovodni sistem Golo - Zapotok vključeno tudi zajetje Šumnik.

Glede na rezultate vzorčenja 12. 7. 2021, po posvetovanju z NLZOH, pregledu območja zajetja Šumnik, preverjanju stanja vode v Šumniku po padavinah med vikendom 16.-18. 7. 2021 smo ugotovili, da je vodovodni sistem Golo - Zapotok trenutno varen in stabilen.

Po izvedeni filtraciji in kloriranju je bil odvzet vzorec vode iz zajetja Šumnik – ugotovljeno je bilo, da je voda skladna s Pravilnikom o pitni vodi.

Z NLZOH smo se dogovorili za termine vzorčenj in spremljanje parametrov na podlagi priporočil NIJZ.

Vzpostavil smo opazovalni monitoring zajetja Šumnik, da bi preprečili morebitno ponovno podobno onesnaženje, saj vzrok onesnaženja še ni ugotovljen.

 

Režijski obrat Občine Ig

Oglejte si tudi