Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Predstavitev Prostoferja v naši občini

V petek, 10. decembra je Zavod Zlata mreža, predstavil projekt Prostoferja. Na predstavitev so bila povabljena društva, predvsem Društvo upokojencev Ig, zavodi ter občani. Prostofer pomeni, brezplačen prevoz za starejše, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nizke mesečen dohodke ter slabe povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. 
Kaj je prostofer ?

PROSTOFER (prostovoljni šofer) je trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt zavoda Zlata mreža za mobilnost starejših, ki povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki pa po drugi strani radi priskočijo na pomoč. Številni starejši imajo velike težave s prevozi, sploh če so doma zunaj mestnih središč, kjer ni razvit javni promet.

Komu je namenjen?

Prostofer je namenjen vsem tistim starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nižje mesečne dohodke. Prostofer jim omogoča lažjo dostopnost do osebnega zdravnika ali na specialistični pregled, brezplačne prevoze do javnih ustanov, lekarne, knjižnice tudi trgovine.  

Prostofer bo vzpostavljen tudi v naši občini, ko se bo evidentiralo dovolj prostovoljnih voznikov. 

Prevozi bodo starejšim omogočili:·    

  •      večjo mobilnost,
  •      socialno vključenost,
  •      medsebojno povezovanje,
  •      medsebojno pomoč,
  •      boljšo kvaliteto življenja v tretjem življenjskem obdobju,
  •     starejši lahko dlje ostanejo doma (čim kasnejši odhod v dom za ostarele).

Povabljeni, da postanete prostovoljni šofer

Prostovoljni šofer je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v svojem prostem času pripravljen pomagati tistim, ki prevoze potrebujejo. Vendar pa so prostoferji v resnici veliko več kot zgolj prostovoljni vozniki – svojim sopotnikom nesebično pomagajo tudi, ko ti izstopijo iz avta: pri zdravniku jih pospremijo do čakalnice in počakajo nanje med pregledom, pomagajo nesti vrečke iz trgovine in jim priskočijo na pomoč pri vzpenjanju po stopnicah …

Občina Ig bo za namen prostoferja zagotovila vozilo. Uporabnik bo poklical na klicni center na brezplačno telefonsko številko 3 dni pred potrebnim prevozom. Klicni center bo zabeležil njegove podatke in lokacijo prevoza. Po najavi prevoza bo klicni center obvestil prostovoljnega voznika o prevozu in to sporočil uporabniku. Da lahko pričnemo s projektom potrebujemo vsaj deset prostoferjev, da ti ne bodo preobremenjeni, oz. da bodo ob svojih obveznostih, konjičkih prišli na vrsto za vožnjo cca 3-4krat na mesec. V kolikor posamezen prostofer na določen dan ne bo mogel, bo prevoz sprejel drug, ki tisti dan ne bo imel drugih obveznosti.

Prostoferji so ljudje z velikim srcem, ki jemljejo svojo humanost za samoumevno in častno dejanje. V kolikor želite postati prostofer, se prosimo, oglasite po tel. 01 28 02 310 ali na mail: polona.skledar@obcina-ig.si. Pred pričetkom bo organizirano izobraževanje za prostovoljne voznike.
Več o projektu si lahko preberete na spletni strani: https://prostofer.si/

Takoj, ko bomo evidentirali zadostno število prostovoljnih šoferjev oz. PROSTOFERJEV, bomo tudi na Igu lahko pričeli s projektom.

Vabljeni, da se prijavite!

Oglejte si tudi