Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
ČET.
10°C
5°C
Oceni objavo

Volilna jesen

Poleg predsedniških volitev bodo jeseni, 20. novembra 2022, potekale tudi lokalne volitve, na katerih bodo izvoljeni novi župan, člani občinskega sveta in člani svetov vaških skupnosti.

Volitve župana in članov občinskega sveta

Predsednica Državnega zbora je razpisala redne volitve v občinske svete in redne volitve županov, ki bodo 20. novembra 2022. V primeru, da noben od županskih kandidatov ne bo zbral absolutne večine, bo drugi krog županskih volitev 4. decembra 2022.

Za dan razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, se šteje ponedeljek, 5. september 2022. Za izvedbo volitev skrbita občinska volilna komisija in Državna volilna komisija.

Župan se voli po večinskem sistemu, občinski svet, ki ima več kot 12 članov pa po proporcionalnem sistemu.

Pravico voliti in biti voljen na lokalnih volitvah ima občan, ki je na dan glasovanja dopolnili najmanj 18 let, je državljan Republike Slovenije ali državljan drugih držav članic Evropske unije, ki ima dovoljenje za stalno prebivanje s prijavljenim stalnim prebivališčem v RS oziroma potrdilo o prijavi prebivanja in prijavljeno začasno prebivališče v RS. Volivci imajo volilno pravico samo v tisti občini, kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče. Na lokalnih volitvah lahko volijo tudi tujci, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje in prijavljeno stalno prebivališče v RS.

Razpis rednih volitev članov svetov vaških skupnosti na območju Občine Ig

V Uradnem listu RS (št. 100/2022 z dne 25. 7. 2022) je bil objavljen razpis rednih volitev v Vaške svete Brest, Dobravica, Draga, Golo - Selnik, Gornji Ig, Ig, Iška Loka, Iška vas, Iška, Kot, Kremenica, Matena, Podgozd, Podkraj, Sarsko, Staje, Strahomer, Suša, Škrilje, Tomišelj, Visoko - Rogatec, Vrbljene in Zapotok.

Volitve članov svetov vaških skupnosti bodo potekale v nedeljo, 20. novembra 2022. Za dan razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, se šteje ponedeljek, 5. september 2022. Za izvedbo volitev skrbi Občinska volilna komisija Občine Ig.

Oglejte si tudi